Πυρά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Αίγυπτο

Αιγύπτιοι διαδηλωτές εισέβαλαν στην πρεσβεία του Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής, μετέδωσε το κρατικό αιγυπτιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA.
Οι διαδηλωτές πέταξαν δεκάδες «εμπιστευτικά» έγγραφα από τα παράθυρα του κτιρίου όπου βρίσκεται η πρεσβεία, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Σφοδρά πυρά ακούστηκαν αργά τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο στην περιοχή της διπλωματικής αποστολής, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι πυροβολισμοί -- η προέλευσή τους δεν είναι ακόμα σαφής -- έμοιαζαν να ακούγονται κοντά στην είσοδο ενός αστυνομικού τμήματος κοντά στην πρεσβεία, στην περιοχή Γκίζα, στην δυτική όχθη του Νείλου.

Η αστυνομία έκανε νωρίτερα χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά στο 20ώροφο κτίριο όπου βρίσκεται η πρεσβεία.

Το Ισραήλ ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την προστασία της πρεσβείας του, μετά την εισβολή των διαδηλωτών. Ανακοινωθέν του γραφείου του υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ομόλογό του των ΗΠΑ Λίον Πανέτα και τον ειδικό απεσταλμένο της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα στην Μέση Ανατολή Ντένις Ρος, από τους οποίους «ζήτησε να (συμβάλλουν να) προστατευθεί η πρεσβεία από τους διαδηλωτές».

Ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στο Κάιρο σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να προστατεύσουν την διπλωματική αντιπροσωπεία.

«Ο πρόεδρος μίλησε με τον πρωθυπουργό (του Ισραήλ) Νετανιάχου σήμερα σχετικά με την κατάσταση στην ισραηλινή πρεσβεία στο Κάιρο. Ο πρόεδρος εξέφρασε την μεγάλη ανησυχία του για το ζήτημα της κατάστασης στην πρεσβεία, και για την ασφάλεια των ισραηλινών που εργάζονται» εκεί, ανέφερε η αμερικανική προεδρία.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+