Απευθείας συνομιλίες προτείνει ο Νετανιάχου στον Αμπάς, στη σκιά της προσφυγής στον ΟΗΕ

Με την ανησυχία των Ισραηλινών να αυξάνεται σχετικά με το αίτημα για αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους που σκοπεύει να καταθέσει η Παλαιστινιακή Αρχή στο...
Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προτείνει στον Μαχμούντ Αμπάς απευθείας συνομιλίες στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων -που μετά τη Νέα Υόρκη θα συνεχιστούν σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα-, καλώντας την Παλαιστινιακή Αρχή «να μην χάνει χρόνο σε μονομερείς κινήσεις».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση έχει στόχο να παρεμποδίσει τον Μαχμούντ Αμπάς να καταθέσει αίτημα για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να συναντηθεί με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι σκοπεύει να προχωρήσει με το αίτημα της αναγνώρισης στον ΟΗΕ.

«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα και ξέσπασε κόλαση εναντίον μας» είπε τη Δευτέρα ο Μ.Αμπάς.

«Από τώρα ώσπου να μιλήσω (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ), έχουμε μόνο μια επιλογή: να πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Μετά... θα αποφασίσουμε» πρόσθεσε.

«Η ειρήνη δεν θα επιτευχθεί με ένα μονομερές διάβημα στον ΟΗΕ» ανακοίνωσε, από την πλευρά του, πριν από μερικές ημέρες το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Μαχμούντ Αμπάς σκοπεύει να καταθέσει αίτημα για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ κατά την προσεχή Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Εάν ασκηθεί βέτο (κάτι που έχουν απειλήσει να κάνουν οι ΗΠΑ), τότε η πρόταση θα παραπεμφθεί στη Γενική Συνέλευση.

Αν και η Συνέλευση δεν μπορεί να δώσει στους Παλαιστίνιους το καθεστώς του πλήρους μέλους, μπορεί όμως να την αναγνωρίσει χωρίς να της παραχωρήσει το καθεστώς μέλους. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει στους Παλαιστίνιους να προσφύγουν σε οργανισμούς όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπου θα μπορούσαν να μηνύσουν το Ισραήλ για την κατοχή της Δυτικής Όχθης.

Η αναγνώριση θα αφορά τα σύνορα του 1967 που περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, την ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, είπε ο κ.Αμπάς, και πρόσθεσε ότι για τους Παλαιστίνιους θα είναι προϋπόθεση για να ξαναγυρίσουν στις συνομιλίες οι οποίες έχουν διακοπεί από το φθινόπωρο του 2010 και ουσιαστικά από το 2008.

Η Παλαιστινιακή Αρχή τους τελευταίους μήνες κινείται για να εξασφαλίσει υποστήριξη στο αίτημα της το οποίο θα κατατεθεί επίσημα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος μέχρι τώρα 126 χώρες αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη σαν ανεξάρτητο κράτος. Η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση προγραμματίζεται για την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Μετά την ομιλία του, ο Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει γραπτή αίτηση στον ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία εάν εγκριθεί από τον Μπαν Γκι-μουν, τότε θα τεθεί προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Για να ψηφιστεί χρειάζονται εννέα ψήφοι υπέρ (σε σύνολο 15) και κανένα βέτο.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι θα παραπέμψει οποιοδήποτε αίτημα του Μ.Αμπάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Διπλωματικός «πυρετός»

Εντατικές είναι οι διπλωματικές επαφές για το Μεσανατολικό το τελευταίο διάστημα. Συνομιλίες ξεκίνησε το Κουαρτέτο των διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή (με απεσταλμένους από ΕΕ, ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ρωσία), με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος να ξαναρχίσουν οι ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις και να παρεμποδιστεί ο Μ.Αμπάς να επιδιώξει την ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.

«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ότι μια δημιουργική λύση μπορεί να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και να επιτρέψει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων - που είναι το καλύτερο και το μοναδικό μέσο στην προοπτική της ειρήνευσης και στην προοπτική μιας λύσης δύο κρατών, όπως επιθυμεί ο παλαιστινιακός λαός» δήλωσε η βαρόνη Κάθριν Άστον, επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ.

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε» για να αποφευχθεί μια «αναμέτρηση» στα Ηνωμένα Έθνη όσον αφορά το Μεσανατολικό ζήτημα, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

«Ο,τι και αν συμβεί ή δεν συμβεί αυτήν την εβδομάδα, δεν θα έχει το αποτέλεσμα που όλοι ελπίζουν» δήλωσε η Χ.Κλίντον, τονίζοντας ότι απομένουν ακόμα αρκετές μέρες μέχρι την Παρασκευή για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμβιβασμό.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επαναλαμβάνει ότι δεν θα επιτρέψει την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ, ενώ Αμερικανοί πολιτικοί λένε ότι εάν οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να υποχωρήσουν, θα προτείνουν να διακοπεί η βοήθεια που τους παρέχεται από τις ΗΠΑ, που ανέρχεται σε περίπου 500 εκατ. δολάρια ετησίως.

Το θέμα συζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος με τη Γερμανίδα καγκελάριο σε τηλεφωνική συνομιλία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό αργότερα μέσα στην εβδομάδα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί συνάντηση και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

Πάντως, μια άσκηση βέτο από τις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έβλαπτε τα γεωπολιτικά συμφέροντα της Ουάσινγκτον στην Μέση Ανατολή. Θα ενέτεινε επίσης την ένταση μεταξύ των Παλαιστίνιων και της κυβέρνησης του Νετανιάχου -οι σχέσεις της οποίας με την Αίγυπτο και την Τουρκία έχουν ήδη διαταραχθεί σοβαρά.

Ο Μαχμούντ Αμπάς πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Προηγήθηκε τη Δευτέρα συνάντηση με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, ο οποίος εκτίμησε ότι το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι «φλερτάρουν με την καταστροφή».

«Η μόνη λύση είναι να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες» είπε στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στη Νέα Υόρκη, κάνοντας μια τοποθέτηση που έχει συμμεριστεί και η Βρετανία.

Πάντως, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχει διατυπωθεί ακόμα μία κοινή θέση των κρατών-μελών της ΕΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να απορρίψει την ανεξαρτησία των Παλαιστινίων, ενώ αντίθετα η Γαλλία και το Λουξεμβούργο εμφανίζονται ως φίλα διακείμενες στο παλαιστινιακό αίτημα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις πάντως, το 69% των Γάλλων, το 71% των Γερμανών και το 59% των Βρετανών υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις τους θα έπρεπε να ψηφίσουν θετικά στο παλαιστινιακό αίτημα.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+