Ο Πρόεδρος των δυο καταστροφών

Η αρχή και το τέλος μιας θητείας, ειδικά όταν η «σπονδυλική στήλη» δεν έχει να προσφέρει συγκινήσεις, ούτε εγκαινιάζει καινούριες διαδρομές... αρκούν τις περισσότερες φορές από μόνες τους, για να εξηγήσουν τα επιμέρους χαρακτηριστικά στοιχεία της ταυτότητας κάποιου.

Στην περίπτωση του Τζορτζ Μπους του νεώτερου, του πλανητάρχη που βρέθηκε για οκτώ χρόνια (δηλαδή δυο πλήρεις θητείες) στον Λευκό Οίκο, η αρχή και το τέλος αυτής της διαδρομής, εξηγούν πλήρως το… κυρίως μενού. Όπως και το γιατί η υστεροφημία αυτής της θητείας, δεν μπορεί παρά να περιγράφεται με σκοτεινά, πολύ σκοτεινά χρώματα.

Ο γιος του Τζορτζ Μπους του… κανονικού, που έχασε την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο το 1992 από τον Μπιλ Κλίντον, δεν κέρδισε ποτέ τη λαϊκή ψήφο. Στις εκλογές του 2000, είδε την πλάτη του Αλ Γκορ. Το «δυσπροσάρμοστο» σύστημα των εκλεκτόρων όμως, και η… ευτυχής συγκυρία να είναι Κυβερνήτης στην Πολιτεία της Φλόριντα ο αδελφός του, Τζεμπ Μπους, επέτρεψαν στον Τζορτζ Μπους τον νεώτερο, να κερδίσει… στα χαρτιά ουσιαστικά, την προεδρία της μεγαλύτερης υπερδύναμης του κόσμου.

Ενώ η θητεία του έμοιαζε καταδικασμένη από την αρχή, τον Σεπτέμβριο του 2001, δηλαδή έναν χρόνο μετά από εκείνες τις αμφισβητούμενες εκλογές, η επίθεση της Αλ Κάιντα στους Δίδυμους Πύργους λειτούργησε ως «σφουγγάρι» για το πολιτικό θυμικό των Αμερικανών. Και επέτρεψε στον Μπους και τα υπόλοιπα «γεράκια» της Ουάσινγκτον, να ξεκινήσουν επιθετικούς πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, με το πρόσχημα της καταδίωξης των τρομοκρατών.

Ο πρόλογος της θητείας του Τζορτζ Μπους του νεώτερου στον Λευκό Οίκο λοιπόν, συνδέθηκε με την 11η Σεπτεμβρίου. Το tipping point που άλλαξε για πάντα τον ψυχισμό των κοινωνιών, οι οποίες έκτοτε παραδόθηκαν στον φόβο. Ή τουλάχιστον, στη διαρκή ανησυχία και ανασφάλεια.

Η θητεία Μπους έληξε το 2008. Τον Σεπτέμβριο εκείνου του έτους, σαν σήμερα πριν από τρία ακριβώς χρόνια, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο Λευκός Οίκος έκανε το αδιανόητο: Δεν κάλυψε τη Lehman Brothers, τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών. Την άφησε να καταρρεύσει. Και από τότε, ο πλανήτης βιώνει μια πρωτοφανή για πολλές γενιές οικονομική κρίση, από την οποία φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να εξέλθουμε χωρίς σοβαρές απώλειες.

Επομένως, ο επίλογος της διακυβέρνησης Μπους, συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών. Και έσπρωξε την ανθρωπότητα σε ακόμη βαθύτερο σκοτάδι και ανασφάλεια.

Ο Πρόεδρος των δυο μεγάλων καταστροφών. Έτσι θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας ο Τζορτζ Γουόκερ Μπους. Με μοναδικό ερώτημα που να διατηρείται προς διερεύνηση, το κατά πόσο ο πλανήτης πλήρωσε ακριβά την ανεπάρκειά του. Ή το… καλά οργανωμένο σχέδιο εκείνων που τον στήριξαν.
statesmen.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+