Χριστόφιας: "Δεν ήξερα, δεν άκουσα, δεν είδα"

Για «υποτίμηση των κινδύνων» και «λάθος διάγνωση σε σχέση με την επικινδυνότητα του φορτίου» από τους αρμόδιους έκανε λόγο ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την πολύνεκρη έκρηξη στη ναυτική βάση στις 11 Ιουλίου.

Ο κ. Χριστόφιας ανέγνωσε εισαγωγική δήλωση επτά σελίδων, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερος για τη τη σύσκεψη της 7ης Φεβρουαρίου 2011, η οποία εξέτασε την πιθανότητα καταστροφής του φορτίου, αλλά ούτε και για την υπηρεσιακή σύσκεψη της 5ης Ιουλίου, μια εβδομάδα πριν από την έκρηξη, όταν πλέον είχε εντοπιστεί ο μεγάλος κίνδυνος με το φορτίο.
Επίσης, όπως δήλωσε, δεν είχε ενημερωθεί για το αίτημα της αρμόδιας Επιτροπής Κυρώσεων να αποστείλει αντιπροσωπεία στη Κύπρο για έλεγχο του φορτίου. «Εάν...γινόμουν γνώστης του κινδύνου από τους αρμόδιους για τη φύλαξη του φορτίου, ειδικά μετά το περιστατικό της 4ης Ιουλίου, όταν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος, σας διαβεβαιώ ότι θα λαμβάνονταν όλα τα απαραίτητα μέτρα», διαβεβαίωσε.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική απόφαση για χειρισμό του φορτίου, υπογράμμισε ότι ενήργησε «μόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον». «Έλαβα υπόψη τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Έλαβα υπόψη τις θέσεις κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις από τη Συρία και το Ιράν, αποφασίσαμε την κατάσχεση και αποθήκευση του φορτίου από την Κυπριακή Δημοκρατία», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Κύπριο Πρόεδρο «αυτή ήταν μια ορθή πολιτική απόφαση». «Με βάση τα διεθνή και πολιτικά δεδομένα που είχαμε μπροστά μας ήταν ουσιαστικά η μόνη επιλογή που είχαμε», πρόσθεσε.
Κλείνοντας ο κ. Χριστόφιας κάλεσε για ακόμα μια φορά τον κυπριακό λαό σε ενότητα «για αντιμετώπιση των κορυφαίων προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας».

dailynews24.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+