Η Ευρώπη "στράβωσε" με το ΠΑΣΟΚ

Ένας προσεκτικός παρατηρητής όσων συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στην Ευρώπη, σε σχέση με το «ελληνικό πρόβλημα»... θα δυσκολευτεί να μην διαπιστώσει ότι από την προηγούμενη εβδομάδα, τα σύννεφα που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από την Αθήνα, προϊδεάζουν για καταιγίδα.

Η Άνγκελα Μέρκελ θυμίζει απλώς τον εαυτό της. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέλεξε τον ρόλο του «κομιστή δυστυχίας», συνδέοντας ευθέως την εκταμίευση της 6ης δόσης με την έκθεση της τρόικας, και ακυρώνοντας τις προσδοκίες για πολιτική παρέμβαση και διαχείριση από την πλευρά της Ευρώπης. Ο Όλι Ρεν, άφησε κατά μέρος τις παραινέσεις περί συναίνεσης, και δεν κουράζεται να προειδοποιεί για το τι θα συμβεί αν η ελληνική Κυβέρνηση δεν φανεί συνεπής στις υποσχέσεις της. Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, κουνάει με νόημα το δάχτυλο προς την Αθήνα, με το ηθικό δικαίωμα του ανθρώπου που στάθηκε όσο κανείς στο πλευρό της Ελλάδας, δεσμευόμενος ακόμη και να αγοράζει χρεοκοπημένα ομόλογα, προκειμένου να αποφευχθεί το κραχ.

Η σταγόνα ωστόσο που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η σημερινή αποστροφή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρεί δεδομένη την εκταμίευση της 6ης δόσης, εφόσον δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Και όλα αυτά, την επομένη της ανακοίνωσης δια στόματος Ευάγγελου Βενιζέλου, των πλέον αντιλαϊκών μέτρων που αποφάσισε ποτέ μια ελληνική κυβέρνηση, στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Οι… συμπτώσεις είναι πολλές, για να θεωρήσουμε ότι κάτι έπαθαν ξαφνικά οι Ευρωπαίοι, και συμπεριφέρονται στην Ελλάδα λες και έχουν στοιχηματίσει και οι ίδιοι σε CDS χρεοκοπίας. Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι, που «έβαλαν πλάτη» για την Ελλάδα όλη αυτή τη δύσκολη περίοδο, «στράβωσαν» με το… μονόπρακτο της Κυβέρνησης Παπανδρέου την προηγούμενη εβδομάδα. Τότε που επιχειρήθηκε να δοθεί η εντύπωση ότι η τρόικα… περίπου εκδιώχθηκε από την Ελλάδα, ως ανεπιθύμητη.

Η σημειολογία της διάθεσης της Κυβέρνησης Παπανδρέου να συνεχίζει να προσπαθεί να ξεγελάσει την… πραγματικότητα, ήταν εκκωφαντική. Και οι Ευρωπαίοι δεν το ανέχθηκαν. Μάλλον γι’ αυτό επιδόθηκαν σε μια τόσο «βίαιη» αλλαγή συμπεριφοράς. Για να δείξουν την ενόχλησή τους.

Και την ίδια στιγμή, για να στείλουν το μήνυμα ότι «το πάρτι τελειώνει». Από την πλευρά τους, ενδεχομένως και να έχουν δίκιο. Η Ελλάδα ωστόσο δεν… χρωστάει τίποτα να πληρώνει τόσο ακριβά την Κυβέρνηση που παρέδωσε τα κλειδιά της εθνικής κυριαρχίας.
statesmen.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+