Σύγχρονη ΔΕΘ – πόλος έλξης για τη Θεσσαλονίκη

του Κων/νου Μαργαρίτη

Η κρίση στη χώρα μας ολοένα και γίνεται βαθύτερη. Τα προβλήματα παραμένουν άλυτα και...
η κυβέρνηση φαίνεται ανήμπορη να τα διαχειριστεί.

Το θέμα της μετεγκατάστασης ή όχι της ΔΕΘ, μας έχει κοστίσει ήδη αρκετά εκατομμύρια ευρώ σε μελέτες και ατέλειωτες ώρες συζητήσεων.

Τα δεδομένα αλλάζουν από μήνα σε μήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας.

Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να ενοποιήσει ΔΕΘ και HELEXPO, σε μια εταιρία και να προχωρήσει η νέα διοίκηση σε ουσιαστικό management που θα φέρει κέρδη. Η έκθεση είναι επιχειρηματικό γεγονός για τη Θεσσαλονίκη, που παραμένει αναξιοποίητη εδώ και πολλά χρόνια από τις διοικήσεις που πέρασαν.

Το τόνιζα, το τονίζω και θα το διατυπώνω με κάθε ευκαιρία, ό,τι ο προσανατολισμός της ΔΕΘ είναι επιχειρηματικός. Να αποτελέσει κόμβο οικονομικής συνάντησης των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τα οικονομικά δεδομένα δεν επιτρέπουν καμία σκέψη για πιθανή μετακίνηση της ΔΕΘ. Προτείνω την παραμονή της ΔΕΘ στον υπάρχοντα χώρο, την ανακαίνιση των περιπτέρων, τη δημιουργία υπόγειου parking 1000 θέσεων και τη κατασκευή ενός μεγάλου ξενοδοχείου 5 αστέρων.

Οι κατασκευές όλες να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ, με την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού για δημόσιες επενδύσεις, να παραχωρηθούν, με διεθνή διαγωνισμό, το parking και το ξενοδοχείο σε ιδιώτη για 35 χρόνια.

Έτσι το κράτος θα περιορίσει στο ελάχιστο τη συμμετοχή του, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες νέες θέσεις απασχόλησης και θα δοθεί το κίνητρο στους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην επανεκκίνηση της ΔΕΘ.

Η Θεσσαλονίκη έχει άμεση ανάγκη την ανάκαμψη της ΔΕΘ, που θα συνοδευτεί με παράλληλη αύξηση του τουρισμού και τη συμμετοχή της πόλης σε διεθνή οικονομικά φόρα.

Φέτος για μια ακόμη χρονιά οι προσδοκίες από την αύξηση των επισκεπτών είναι συγκρατημένες. Τα κρατικά περίπτερα και η αναβλητικότητα του ΄΄επιχειρείν΄΄ κρατούν τη ΔΕΘ στάσιμη και περιορισμένη στα στενά όρια των Βαλκανίων.

Χρειάζεται ένα δημιουργικό σοκ για να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δυνάμεις και να προχωρήσουν σε οικονομικές συνεργασίες.

Η Θεσσαλονίκη οφείλει και απαιτεί καλύτερη μεταχείριση. Δεν είναι η έκθεση 10ήμερο ψυχαγωγίας και υποσχέσεων. Οφείλουν να συνειδητοποιήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ότι η ΔΕΘ χρειάζεται ΄΄ανακαίνιση΄΄ στη φιλοσοφία και στη λειτουργικότητά της.

Γρήγορες λύσεις σε μια εποχή που το έλλειμμα της χώρας αυξάνεται και η οικονομία αποτελεί τη μόνιμη θηλιά στο λαιμό μας.

Οι δυσκολίες αναδεικνύουν τους ηγέτες. Η Θεσσαλονίκη αξίζει μια Ευρωπαϊκή προοπτική, που θα την καταξιώνει και θα αναδεικνύει τα φυσικά της προσόντα.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+