Το ντεζαβού του ευρωπαϊκού εφιάλτη

του Σταύρου Χριστακόπουλου
Πολιτικός σεισμός ταρακούνησε την υφήλιο χθες το σούρουπο! Συμφώνησαν, λέει, ο Νικολάκης και η Αγγελικούλα...
στα μέτρα που θα φρενάρουν την κρίση χρέους, η οποία απειλεί την ευρωζώνη με ολοκαύτωμα! Από το Μέγαρο των Ηλυσίων ανακοίνωσαν... όλα όσα κατά καιρούς έχουν αποφασίσει – οικονομική διακυβέρνηση, συνταγματοποίηση της λιτότητας κ.λπ. – χωρίς να ανασχέσουν ούτε κατ' ελάχιστον την κρίση...

Απλώς τώρα επανέλαβαν όσα κάπου, κάπως, κάποτε έχουμε ξανακούσει. Σαν ντεζαβού ένα πράμα... Έτσι λοιπόν δίνουν έμφαση σε ένα είδος «οικονομικής κυβέρνησης», η οποία θα συνεδριάζει δυο φορές τον χρόνο – και ενίοτε... συχνότερα. Δηλαδή το «σύμφωνο για το ευρώ» τι διαφορετικό προέβλεπε;

Η μεγάλη πλάκα είναι ότι οι... ασθμαίνουσες ατμομηχανές της Ευρώπης έκαναν τις ανακοινώσεις την ημέρα που και οι δύο έτρωγαν γερή σφαλιάρα από την καθίζηση των δεικτών ανάπτυξης και μαθαίναμε ότι η Γερμανία έφτασε να έχει περισσότερες εισαγωγές από εξαγωγές – αφού τα θύματα της εγκληματικήςλιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη δεν μπορούν να αγοράζουν τα προϊόντα της ούτε με τα συνήθη... δανεικά.

Επαναφορά του... Νταχάου
Μας είπαν λοιπόν:

1. Ότι δεν υπάρχει ανάγκη να υιοθετηθεί το ευρωομόλογο, το οποίο όμως μπορούν να... «φανταστούν» ως τελευταίο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δηλαδή «ποτέ των ποτών» και «φτου κακά». Βεβαίως αυτό... δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να κάνουν ευρωομόλογο αν οι συνθήκες – δηλαδή οι αφιονισμένοι γιάπηδες των αγορών – το απαιτήσουν. Από σαφήνεια σκίζουν οι μπαγάσηδες. Κι από σοβαρότηταεπίσης...
2. Ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να ενισχυθούν τα κονδύλια του ταλαίπωρου προσωρινού «ταμείου στήριξης» (EFSF). Κι αν σκάσει το κανόνι σε καμιά Ιταλία και Ισπανία, έχει ο θεός. Θα τρέχουνεπανικόβλητοι να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.
3. Ότι θα πρέπει, μέχρι τα μέσα του 2012 (στο πλαίσιο του... κατεπείγοντος που χαρακτηρίζει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και την απειλή για την παγκόσμια οικονομία), να υιοθετηθεί ένας «χρυσός κανόνας» από τα κράτη - μέλη, ο οποίος θα βάζει «όριο» στα ελλείμματα, ώστε σε πέντε χρόνια να υπάρχουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί. Μιλάμε δηλαδή για την πολλάκις εξαγγελθείσασυνταγματοποίηση της λιτότητας και την εκχώρηση του συνόλου της εθνικής κυριαρχίας στους Γερμανούς εις το διηνεκές. [Με άλλα λόγια η Ελλάδα, άμα υιοθετήσει τον «χρυσό κανόνα», σε μια πενταετία δεν θα έχει ελλείμματα, θα ρίξει και το χρέος της καμιά εκατοστή μονάδες (επί τοις εκατό του ΑΕΠ της) και όλα θα βαίνουν καλώς.Επειδή όμως δεν μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους, τι απομένει; Ελάτε, βρε κουτά, που δεν καταλαβαίνετε. Είπαμε: Προέχει η προστασία και ενίσχυση του ευρώ. Αυτή θα επιτευχθεί από όσους δεν χρωστάνε πολλά και μπορούν να μην έχουν ελλείμματα. Άρα εκ των πραγμάτων εμείς, που είμαστε λίγο απατεώνες, μαυριδεροί, τουρκόσποροι και τεμπέληδες, όπως πιστεύει σοβαρά κι ο πρωθυπουργός μας, περισσεύουμε, δεν είμαστε για τα σαλόνια.Άλλωστε και έξω από το «κόλπο» μπορούμε να συμβάλουμε ακόμη πιο πρακτικά στη σταθερότητα του ευρώ. Αν από μαυριδεροί τουρκόσποροι γίνουμε λίγο κιτρινούληδες στα εργασιακά και την καθημερινότητά μας...].

4. Ότι πρέπει να φτιάξουν ένα οικονομικό συμβούλιο για την ευρωζώνη, ένα είδος «οικονομικής κυβέρνησης», με θητεία δυόμισι ετών. Η «κυβέρνηση» αυτή θα αποτελείται από τους αρχηγούς των κρατών - μελών και θα συνέρχεται κάπου δύο φορές τον χρόνο. Δεν μας είπαν ποιος θα είναι ο ρόλος σε αυτήν την κυβέρνηση (αν δηλαδή θα υπάρχει ρόλος) των χωρών με κρίση χρέους, αλλά φαντάζομαι ότι μας το κρατάνε για έκπληξη.
5. Ότι η Κομισιόν θα αναλάβει ρόλο οικονομικής αστυνομίας και αυτόφωρου δικαστηρίου για τους παραβάτες των Ιερών Κειμένων του ευρωκράτους ελέγχοντας και επιβάλλοντας άμεσες ποινές [κάτι σαν τους ιδιώτες φοροεισπράκτορες στην Ελλάδα, που θα σε στέλνουν στο μπουντρούμι αν χρωστάς πάνω από 5.000 ευρώ – για δες προσαρμογή που κάναμε πριν καν συναντηθούν ο Νικολά(κης) και η Αγγελικούλα...].
6. Ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να... δεσμευτούν (συνταγματικώς ή νομικώς, εννοείται) πως θα υιοθετήσουν τις αποφάσεις. Λες και, άμα δεσμευτούν, είναι έτσι απλό να τις εφαρμόσουν χωρίς να φέρουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες στην εποχή της φεουδαρχίας και χωρίς να γίνει της εκδιδομένης πανευρωπαϊκώς.
7. Και διάφορες άλλες, ήδη πολυαναγγελθείσες, «λεπτομέρειες»...

Έχουν πλάκα...
Δεν ξέρω τι εντύπωση θα κάνουν όλα αυτά στις... αγορές – πόσοι γιάπηδες θα αυτοκτονήσουν, πόσοι θα γίνουν καμικάζι στα κεντρικά της ΕΚΤ και πόσοι θα το ρίξουν στην υπερκατανάλωση CDS με κίνδυνο να πάνε από υπερβολική δόση. Όμως μια εικόνα θα ήθελα να έχω: τα μούτρα του Τρισέ, που περιμένει πώς και πώς να τον ξαλαφρώσουν από τα τοξικά που έχει φορτωθεί, και του προέδρου της Ε.Ε., του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον οποίο οι δύο κορυφαίοι της Ευρώπης πρότειναν για την προεδρία της «οικονομικής ευρωκυβέρνησης». Αυτοί οι δύο είναι όλα τα λεφτά. Και αφήνω κατά μέρος τον Γιούνκερ, τον οποίο η γαλλογερμανική πρόταση παρακάμπτει αφήνοντάς τον προσώρας στα αζήτητα, γιατί αυτός έτσι κι αλλιώς φαίνεται να την έχει δει με κάτι περίεργα ανατολίτικακόλπα. Τέτοια νιρβάνα και χαλαρότητα δεν εξηγείται αλλιώς.

Για τους δικούς μας ας μην το κάνουμε θέμα. Χωρίς ευρωομόλογο, δεν ξεχαρμανιάζουν. Πάντως ο Μπένι την έχει την πλάκα του:
● Οι μεγάλοι ανακοίνωσαν ότι ο EFSF δεν διευρύνεται, αλλά ο ΥΠΟΙΚ κάνει «πάρτι» για την... «εμμονή στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και άρα στον διευρυμένο ρόλο του EFSF, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωζώνη». Κανείς δεν του είπε, προφανώς, ότι ο EFSF παραμένει σε χαμηλή πτήση...
● Οι ίδιοι επιβάλλουν, με τον «χρυσό κανόνα» για τα ελλείμματα και την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, λιτότητα εις τον αιώνα των αιώνων (αμήν!) και πλήρη αφαίρεση κάθε ίχνους εθνικής κυριαρχίας, αλλά ο πονηρούλης Μπένι, με τα συνήθη δικολαβίστικα, δείχνει ότι βλέπει μακριά:

«Η συνταγματική κατοχύρωση του δημοσιονομικού κανόνα, ούτως ή άλλως, κατ’ αποτέλεσμα, υφίσταται ήδη, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ελληνικού Συντάγματος, οι σχετικοί κανόνες του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου υπερισχύουν της εθνικής νομοθεσίας». Δηλαδή, αγαπητέ, μας είπες ήδη καθαρά ποιο είναι το... ζουμί της επόμενης συνταγματικήςαναθεώρησης. Να 'σαι καλά, γιατί ανησυχούσαμε πως κάτι δεν είχαμε καταλάβει σωστά... Με τέτοια προσαρμοστικότητα και τόσο άμεση αποδοχή του κοινού ευρωπαϊκού μας εφιάλτη, μην ανησυχείς για την έκτη δόση. Ό,τι και να βρει η τρόικα από βδομάδα, είσαι καλυμμένος. Μέχρι την επόμενη προθεσμία...

topontiki.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+