Οι εφημερίδες της Κύπρου σήμερα...

Η κατάθεση που έδωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην Ερευνητική Επιτροπή υπό τον Πόλυ Πολυβίου για την έκρηξη στο Μαρί είναι το θέμα που δεσπόζει στο σημερινό Τύπο.
Προβάλλονται επίσης η ένταση που επικρατούσε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης, το επεισόδιο με την παραλίγο σύλληψη του Νικόλα Ιωαννίδη, οι αντιδράσεις των κομμάτων καθώς και η εκδήλωση των «αγανακτισμένων –αφυπνισμένων πολιτών» έξω από το Προεδρικό Μέγαρο. Ο Τύπος ασχολείται και με τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τις συντεχνίες για το δεύτερο πακέτο μέτρων, την υπογραφή συμφωνίας για παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τα κατεχόμενα μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο και τις δηλώσεις Ντάουνερ στην Αθήνα.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Δεν ήξερε, δεν ρώταγε;», αναφέρει ότι ουδένα έπεισε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην πολυαναμενόμενη κατάθεση του στην επιτροπή Πολυβίου. Αντίθετα, όσα είπε και όσα δεν είπε, έριξαν περισσότερο λάδι στη φωτιά. Οι συγγενείς των θυμάτων εξοργισμένοι ακόμα περισσότερο. Τα κόμματα αντέδρασαν έντονα για να δηλώσουν την απογοήτευσή τους.

Η «Αλήθεια», κάτω από το ολοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Τους έκαψε όλους για να σωθεί..», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάστηκε σαν απατημένος σύζυγος και φόρτωσε τις ευθύνες σε Μάρκο Κυπριανού, Κώστα Παπακώστα, στην Εθνική Φρουρά και στο Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου και στο...σύστημα. Σε άλλη στήλη προβάλλει την απόπειρα σύλληψης του Νικόλα Ιωαννίδη, γιού του νεκρού διοικητή του Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, μετά τον προπηλακισμό που δέχθηκε ο Πρόεδρος από συγγενείς των θυμάτων. Αστυνομία και Προεδρικό απορρίπτουν κατηγορηματικά ότι ο αστυνομικός που επιχείρησε να συλλάβει τον Ιωαννίδη είχε εντολές από τον Πρόεδρο Χριστόφια για την ενέργειά του.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Φταίνε μόνο…οι άλλοι» και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποποιήθηκε κάθε προσωπική ευθύνη, και επικαλέστηκε άγνοια 19 φορές ενώπιον της Επιτροπής. Δεν έπεισε κανέναν, εκτός από το ΑΚΕΛ. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση των «αγανακτισμένων - αφυπνισμένων πολιτών» έξω από το Προεδρικό Μέγαρο όπου τοποθετήθηκε «διάταγμα έξωσης» από τους πολίτες στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου, καλώντας τον ένοικο να παραδώσει το κτίριο στους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Η «Χαραυγή» προβάλλει το πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο «Με ειλικρίνεια και ευθύτητα» και αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε χθες στην Ερευνητική Επιτροπή με ειλικρίνεια και ευθύτητα για τα όσα γνωρίζει για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, τονίζοντας ότι «σε όλη του την πολιτική πορεία υπηρετεί τον άνθρωπο, τη δημοκρατία και την πατρίδα». Σε άλλη στήλη αναφέρεται σε συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία με τις συντεχνίες όπου συζητήθηκε παγοποίηση της ΑΤΑ, εισφορά 1/4 από τον 13ο μισθό, στόχευση κοινωνικών παροχών και επανεξέταση νομοσχεδίου φορολόγησης κερδών εταιρειών.

Η αγγλόγλωση “Cyprus Mail” φέρει τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Καμία ευθύνη για την έκρηξη» και γράφει ότι ένταση δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ερευνητική Επιτροπή μετά που ο Δημήτρης Χριστόφιας φόρτωσε όλη την ευθύνη για την έκρηξη στους υφιστάμενούς του, ισχυριζόμενος ότι κανείς δεν του είπε για την επικινδυνότητα της φύλαξης των εκρηκτικών που βρίσκονταν στα εμπορευματοκιβώτια. Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην Αθήνα, όπου είπε ότι και οι δύο πλευρές στην Κύπρο πρέπει να έχουν πείνα για λύση και όχι για αναβολή.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+