Τζ.Όσμπορν: «Είναι στα χαρτιά ότι μπορεί να προταθεί μία αλλαγή της Συνθήκης»

Πιθανή είναι η αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ μέσα στην επόμενη διετία, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση της...

 Ευρωζώνης, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

«Είναι στα χαρτιά ότι μπορεί να προταθεί μία αλλαγή της Συνθήκης», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G7 το Σαββατοκύριακο στη Μασσαλία, προσθέτοντας: «Θα αφορά την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης, την περαιτέρω ενίσχυση της δημοσιονομικής ενοποίησης. Έχω πει ότι είναι αμείλικτη η λογική της μετάβασης από τη νομισματική στη δημοσιονομική ένωση και η σταθερότητα της Ευρωζώνης είναι στο συμφέρον της Βρετανίας».

Ο κ. Όσμπορν παραδέχθηκε ότι έχει συζητήσει το θέμα της αλλαγής της συνθήκης - που θα χρειασθεί επικύρωση και από τις 27 χώρες της ΕΕ - με Ευρωπαίους ομολόγους του, στους οποίους είπε ότι τα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα βρετανικά συμφέροντα.

Στην ανάγκη αλλαγής της συνθήκης της ΕΕ, γνωστής ως Συνθήκης της Λισαβόνας, αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ με την ομιλία που έκανε την Παρασκευή στη γερμανική Βουλή.

Η κυρία Μέρκελ δήλωσε ότι η σημερινή συνθήκη «δεν προσφέρει αποτελεσματική θεμελίωση» για την Ευρωζώνη μακροπρόθεσμα.

«Το κοινό νόμισμα μπορεί να διατηρηθεί μόνο αν υπάρξει περαιτέρω ενοποίηση και περισσότερη υπευθυνότητα», δήλωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας: «Δεν θα ξεφύγουμε από το να κάνουμε περαιτέρω αλλαγές στη συνθήκη».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι οι αλλαγές στη συνθήκη απαιτούν μακρύ χρόνο διαπραγμάτευσης και επικύρωσής τους και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση χρέους στη βάση της υφιστάμενης συνθήκης.

Οι αλλαγές στη συνθήκη, τις οποίες θεωρεί αναγκαίες η Γερμανία, θα επιτρέπουν στις Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να συντονίζουν σε μεγαλύτερο βαθμό τις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές τους , θέτοντας αυστηρότερους περιορισμούς στις δημόσιες δαπάνες και το δημόσιο χρέος, ενώ θα επιβάλλουν τις διαρθρωτικές αλλαγές που αποσκοπούν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών

real.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+