Το ιρακινό Κουρδιστάν διέκοψε τις εξαγωγές πετρελαίου

Η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν διέκοψε σήμερα τις εξαγωγές πετρελαίου, λίγες ημέρες μετά το αίτημά της να αποσυρθεί νομοσχέδιο για τους... υδρογονάνθρακες που ενέκρινε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, δήλωσε στο Αμάν ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Αμπντελκαρίμ αλ-Λουαΐμπι.

"Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν διέκοψε σήμερα τις εξαγωγές πετρελαίου, χωρίς να εξηγήσει τα κίνητρά της. Είναι μια μεγάλη απώλεια για την ιρακινή οικονομία, αλλά επίσης για τον κουρδικό και τον ιρακινό λαό", τόνισε ο υπουργός, ο οποίος συμμετέχει σε διάσκεψη για το πετρέλαιο στην ιορδανική πρωτεύουσα.

Αξιωματούχος του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου τόνισε ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου του Κουρδιστάν που ανέρχονταν σε 150.000 βαρέλια την ημέρα, είχαν μειωθεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες στα περίπου 55.000 βαρέλια.

Η περιφερειακή κυβέρνηση του ιρακινού Κουρδιστάν καταδίκασε και ζήτησε την απόσυρση νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες, που έχει εγκρίνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, υποστηρίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είναι "αντισυνταγματικό".

Με το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, καταμερίζονται τα έσοδα από τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου ανάμεσα στη Βαγδάτη και τις επαρχίες.

Η ψήφιση του σχετικού νόμου καθυστερεί από το 2007 λόγω διαφωνιών ανάμεσα στη Βαγδάτη, η οποία θέλει να έχει το πάνω χέρι στη διαχείριση των πετρελαϊκών πόρων και τις περιφερειακές αρχές του Κουρδιστάν, περιοχής πλούσιας σε υδρογονάνθρακες, οι οποίοι θέλουν να έχουν τον έλεγχο του πλούτου τους.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+