Θερμό αναμένεται να είναι και το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο

Θερμό αναμένεται να είναι και το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο. Μπορεί μέχρι στιγμής να μη μας έχει τρίξει τα δόντια με ακραίες υψηλές θερμοκρασίες, όμως είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο υδράργυρος αρχίζει σιγά-σιγά να ανεβαίνει και η εποχική πρόγνωση του...
Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων, μας προειδοποιεί ότι το επόμενο τρίμηνο Ιούνιος- Ιούλιος και Αύγουστος, ο καιρός αναμένεται να είναι σχετικά θερμός.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η μέση θερμοκρασία του αέρα σε ύψος 2 μέτρων αναμένεται να είναι μέχρι και 0,5 βαθμό Κελσίου πιο πάνω από την κανονική. Βέβαια, η πρόγνωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων (ΕCΜWF) εκδίδεται με επιφύλαξη και επισημαίνεται ότι γίνεται για χρήση από τις Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες πάνω σε δοκιμαστική βάση, με στόχο τον έλεγχο των αποτελεσμάτων της πρόγνωσης καιρού για την περίοδο στην οποία αναφέρεται. «Σε κάθε περίπτωση», αναφέρεται, «τα αποτελέσματα αυτά θεωρούνται καθαρά ενδεικτικά για τις συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν στην υπό αναφορά περίοδο. Γι’ αυτό και η παρούσα εποχική πρόγνωση καιρού είναι πιθανοτική».

Βέβαια, το θερμό καλοκαίρι στην Κύπρο δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Συχνά καταγράφονται ιδιαίτερα ακραία υψηλές θερμοκρασίας, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ας μην ξεχνάμε ότι μόλις πέρσι καταγράφηκε και η πιο ψηλή θερμοκρασία όλων των εποχών στην Κύπρο, όταν ο υδράργυρος άγγιξε τους 46 βαθμούς Κελσίου.

Συνεπώς μάλλον δεν πρέπει να μας τρομάζει το ενδεχόμενο η μέση θερμοκρασία να είναι ψηλότερη από την κανονική. Το καλοκαίρι σιγά-σιγά κάνει αισθητή την παρουσία του. Ήδη ο υδράργυρος άρχισε να ανεβαίνει, παρά το γεγονός ότι τη Δευτέρα μπορεί να έχουμε και πάλι βροχές.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, με παροδικά αυξημένες νεφώσεις στο εσωτερικό και στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 29 στα νότια και ανατολικά παράλια, στους 27 στα δυτικά και βόρεια παράλια και στους 22 περίπου βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.
Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ωστόσο παροδικά αυξημένες νεφώσεις στο εσωτερικό και στα ορεινά είναι δυνατό να φέρουν τοπικές βροχές ή και μεμονωμένη καταιγίδα. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει ουσιαστική μεταβολή και θα παραμείνει σε επίπεδα κάπως υψηλότερα της κανονικής για την εποχή.

Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, για να καταστεί μέχρι το μεσημέρι μερικώς συννεφιασμένος καθώς το απόγευμα αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή και καταιγίδες κυρίως στο εσωτερικό και στα ορεινά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή παραπέρα άνοδο.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+