Λαθρέμποροι αφανίζουν τα άλογα

Μέλη της ελληνοϊταλικής μαφίας κρύβονται πίσω από τον νόμο της ζούγκλας με το λαθρεμπόριο αλόγων... τα οποία οδηγούνται στα σφαγεία της Ιταλίας, για να καταλήξουν σε κάποια κονσέρβα στα ράφια των καταστημάτων «ντελικατέσεν».

Ως κυνηγοί κεφαλών αλόγων στην ελληνική αγορά έχουν βγει σπείρες που στήνουν «παγανιά» στο ιστορικό Σούλι, αλλά και τον Ολυμπο, για να πιάσουν και να δαμάσουν αιχμαλωτίζοντάς τα περιζήτητα άγρια άλογα.

Στα κακοτράχαλα βουνά του Σουλίου, μάλιστα, ο Γιάννης Γκουβάς, δημοτικός σύμβουλος Δερβιζιάνων, με επιστολή του προς τις Αρχές στο τέλος Αυγούστου καταγγέλλει ότι:
«Σήμερα, εάν επισκεφθεί κανείς το βουνό της Βριτζάχας μέσω του δρόμου που ενώνει τη Λάκκα Σούλι με τα χωριά του Σουλίου, τότε θα διαπιστώσει ότι ορισμένα άγρια άλογα αργοπεθαίνουν αβοήθητα, ορισμένα από αυτά έχουν σπασμένα πόδια, προφανώς από το κυνηγητό των λύκων. Άλλα, δε, έχουν θηλιές στον λαιμό και στα πόδια, προφανώς από Αθίγγανους που περνούσαν από την περιοχή και προσπάθησαν να τα αιχμαλωτίσουν προκειμένου να τα πουλήσουν για χρήματα στην Ιταλία».

Αιτωλοακαρνανία

Η ίδια τακτική ακολουθείται και στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή της Λεπενούς, όπου στο βουνό Πεταλάς τα άγρια άλογα παγιδεύονται στις πηγές της Περγαντής, όταν διψασμένα κατεβαίνουν να πιουν νερό.

Τα άλογα πιάνονται με λάσο, ενώ οι δράστες, για να μη δίνουν στόχο, δένουν τα μπροστινά πόδια των ζώων για να μην μπορέσουν να απομακρυνθούν και τα αφήνουν… ελεύθερα στην ίδια -απάτητη από επισκέπτες- περιοχή, μέχρι να συγκεντρώσουν κι άλλα τέτοια ζώα, ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια όλα μαζί στον χονδρέμπορο.

Οι λαθρέμποροι αλόγων μένουν ατιμώρητοι, αφού είναι ενδεικτικό πως τα τελευταία έξι χρόνια έχει σχηματιστεί δικογραφία στην Αμφιλοχία μόνο σε βάρος ενός άνδρα, ο οποίος είχε για ορμητήριό του την Άρτα.

Έκαψαν τη σκέπη

Ο Όλυμπος δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα των μαφιόζων. Στη νότια πλευρά του βουνού οι κάτοικοι είχαν δημιουργήσει για τους ορειβάτες ένα πέτρινο καταφύγιο με ξύλινη σκεπή στη θέση «Χριστάκη» της περιοχής Μεγάλη Γούρνα.

Οι λαθρέμποροι, για να αποτρέψουν τους… απρόσκλητους επισκέπτες, έκαψαν τη σκεπή! Έτσι, μπορούν πλέον ανενόχλητοι να φυλακίζουν τα άγρια άλογα, τα οποία οδεύουν για τα σφαγεία της Ιταλίας.

Μάλιστα, υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων για δύο συγκεκριμένους Αλβανούς, οι οποίοι δεν επιλέγουν κάποιο ελληνικό λιμάνι ως δίοδο διαφυγής για την Ιταλία, αλλά τα παράνομα μονοπάτια της ελληνοαλβανικής μεθορίου και με προορισμό τα παράλια της Αυλώνας. Στη δυτική Αττική, τα ήρεμα αλλά γερασμένα άλογα αναλάμβανε να τα συγκεντρώσει ζωέμπορος, μόνιμος κάτοικος της περιοχής, ο οποίος τα στοίβαζε σε φορτηγά που ταξιδεύουν για το λιμάνι της Πάτρας. Η δράση του, πάντως, έχει περιοριστεί, αφού αποκαλύφθηκε -με καθυστέρηση- πως ο γιος του είναι αστυνομικός στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Καταγγελίες για αγοραπωλησία αλόγων, όμως, υπάρχει και για άλλες περιοχές, όπως στο Κάστρο της Βοιωτίας.
Η παλιά νομοθεσία αφήνει ανοιχτά «παραθυράκια»

Η διακίνηση των αλόγων γίνεται, ως επί το πλείστον, με αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς πιστοποιημένα χαρτιά από κτηνιατρικές υπηρεσίες και άλλους φορείς. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, «πλάτη» στη λαθρεμπορία βάζει η παμπάλαια νομοθεσία που ισχύει για τη διακίνηση ζώων, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι ασαφές. «Ο νόμος επιτρέπει στον ιδιοκτήτη ενός αλόγου να το θανατώνει όταν είναι τραυματισμένο. Ομως, οι παράνομοι ζωέμποροι έχουν εφεύρει άλλους τρόπους για να εξασφαλίζουν “άλλοθι” σε τυχόν ελέγχους. Προκειμένου, λοιπόν, να είναι νομικά καλυμμένοι την ώρα της μεταφοράς, τραυματίζουν τα άλογα, σπάζοντάς τους τα πόδια με βαριοπούλες ή προκαλώντας τους άλλες ζημιές. Ετσι καταφέρνουν και περνάνε τα άλογα μέσα στα φεριμπότ, χωρίς να τους ενοχλήσει καμία υπηρεσία. Αλλωστε, δεν μπορεί κανείς να πιστοποιήσει πώς τραυματίστηκαν τα άλογα», επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου, Αιμιλία Κυριακού.

Περίεργες «εξαφανίσεις» στο Ρίο

Κάτοικοι στην τοποθεσία Κάστρο στο Ρίο του νομού Αχαΐας, καταγγέλλουν στην «R» πως πρόσφατα εμφανίστηκαν ξαφνικά 15 άλογα δεμένα στα χωράφια που βρίσκονται κοντά στο πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου. Τα άλογα ήταν για μέρες εγκαταλελειμμένα στο ίδιο σημείο, με φτωχά αποθέματα σε τροφή και νερό. Επειτα από λίγες μέρες, ως διά μαγείας, τα άλογα άρχισαν να εξαφανίζονται. «Απ’ ό,τι φαίνεται, η… δουλειά γινόταν νύχτα», δηλώνει ο δημοσιογράφος Νίκος Ξανάλατος και συνεχίζει: «Προτού φτιαχτεί η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, στο λιμάνι υπήρχε κλιμάκιο της Ασφάλειας που ήλεγχε την κίνηση στο πορθμείο. Οι έλεγχοι, όμως, ατόνησαν μετά την κατασκευή της γέφυρας “Χαρίλαος Τρικούπης”. Αλλωστε, είναι γνωστό πως οποιοδήποτε λαθραίο εμπόρευμα περάσει απέναντι, είναι αρκετά δύσκολο να ελεγχθεί μέχρι να φθάσει στα ελληνοαλβανικά σύνορα», αναφέρει στην «R» κάτοικος της περιοχής, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση της εφημερίδας.

Η κατάσταση ανησύχησε τους περίοικους. Μάλιστα, οι περισσότεροι φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά για το θέμα, καθώς έχουν δεχθεί απειλές. Η Real planet επικοινώνησε με την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά μάς ανέφεραν, «δεν έχουν ακούσει ποτέ τίποτα, καθώς δεν έχει γίνει… επίσημη καταγγελία». Παρόμοια περιστατικά έχουν ζήσει και τα μέλη της ΕΣΠΙ. Πριν από λίγα χρόνια, μάλιστα, οι αδίστακτοι λαθρέμποροι επιτέθηκαν και γρονθοκόπησαν έναν συνεργάτη του συλλόγου, ο οποίος τόλμησε να καταγγείλει στη Δικαιοσύνη το παράνομο κύκλωμα.

Σώθηκαν την τελευταία στιγμή

Αλλο περιστατικό παράνομης διακίνησης αλόγων αποκαλύφθηκε παλαιότερα στο λιμάνι της Πάτρας. Οι λαθρέμποροι είχαν στοιβάξει στην καρότσα ενός φορτηγού 23 εξαθλιωμένα άλογα, με προορισμό τα σφαγεία της Ιταλίας. Μετά την άμεση παρέμβαση του Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, τα άλογα σώθηκαν την τελευταία στιγμή «Με τη βοήθεια των Αρχών, ακινητοποιήσαμε το όχημα και ζητήσαμε τα στοιχεία του οδηγού. Με το που κατάλαβε αυτός ότι υπήρχε Αστυνομία μαζί μας, εγκατέλειψε το λαθραίο φορτίο του και εξαφανίστηκε μυστηριωδώς!», περιγράφει η υπεύθυνη επικοινωνίας του συλλόγου, Ρόζα Ρούσσου.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+