Όταν κάτι συμβαίνει στην αυλή σου, θα έρθει και στην πόρτα σου

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς τη λέξη "internet"; Πιθανότατα είναι το facebook γιατί, καλώς ή κακώς, αυτό κατά κοινή ομολογία έφερε το internet πολύ κοντά σε όλους. Το internet όμως δεν είναι facebook. Είναι διακίνηση γνώσης, πληροφορία, επικοινωνία, είναι ελευθερία. Αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός του, να προσφέρει μια τεράστια βάση γνώσης προσβάσιμη από όλο τον κόσμο.

Ανώνυμα η επώνυμα το internet δίνει βήμα στον καθένα να πει αυτό που σκέφτεται -χωρίς απαραίτητα να είναι και σωστό ή καλό-. Αυτή όμως δεν είναι και η ουσία της ελευθερίας; Να μπορείς να εκφραστείς όπως θες -σε λογικά πλαίσια πάντα, δεν είπαμε να βγεις να σκοτώσεις- χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να δώσεις λογαριασμό σε κάποιον. Η ελευθερία της άποψης.

Το internet δεν ήταν πάντα όπως το ξέρουμε σήμερα. Κάποτε δεν υπήρχαν γκλαμουράτα γραφικά και κινούμενες εικόνες, όλα ήταν απλές γραμμές κειμένου σε μαύρο φόντο. Αυτά όμως είναι ιστορία και λίγο σας -και με- ενδιαφέρουν. Αυτό που με ενδιαφέρει όμως είναι η ελευθερία του Internet. Η ελευθερία του να μπω σε όποιο site θέλω χωρίς να φοβάμαι για ποινικές κυρώσεις η άλλα μπλεξίματα με το νόμο.
Μπορεί να σου φαίνεται παράλογο αυτό που λέω αλλά σε λίγους μήνες η ελευθερία του internet παύει να υφίσταται στην γειτονική μας Τουρκία. Αν δεν υπακούσεις στους νόμους και κάνεις του κεφαλιού σου κινδυνεύεις να υποστείς τις συνέπειες του νόμου.
Συγκεκριμένα από τις 22 Αυγούστου θα είναι υποχρεωτικό σε κάθε κάτοικο, για να μπορέσει να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, να επιλέξει ένα φίλτρο. Τα φίλτρα είναι τέσσερα, οικογενειακό, παιδικό, εσωτερικό και κανονικό. Το τι προσφέρει το κάθε φίλτρο για μένα προσωπικά δεν έχει καμία σημασία και δε θα το αναλύσω. Φυσικά σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την οδηγία θα υπάρχουν βαριές ποινικές κυρώσεις.

Στην Τουρκία έχουν ήδη απαγορεύσει την πρόσβαση στο youtube σε περίπτωση που δε το γνωρίζεις. Βέβαια οι πιο "ψαγμένοι" χρήστες βρήκαν τρόπο να παρακάμψουν αυτόν τον περιορισμό χωρίς όμως να έχουν επιπτώσεις. Πλέον θα έχουν. Όλη η κίνηση θα παρακολουθείτε και θα επιτρέπεται η πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ανάλογα με το φίλτρο που έχει επιλέξει ο καθένας.
Το "αστείο" στην όλη υπόθεση είναι πως σε κάποιους συγκεκριμένους χρήστες δε θα υπάρχουν περιορισμοί. Θα είναι κάτι σαν την High Class του internet. Πιθανότατα όποιος έχει να τα "σκάσει" θα έχει και το προνόμιο της ελευθερίας. Ελευθερία επί πληρωμή.
Για να κάνω και τον συνήγορο του διαβόλου όμως τα φίλτρα πολλές φορές είναι καλά, ειδικά για τις μικρές ηλικίες. Υπάρχουν όμως ήδη φίλτρα και υπάρχει η ελευθερία της χρήσης τους από όποιους ενδιαφέρονται.
Έχω αναφέρει πολλές φορές την λέξη ελευθερία και έχει γίνει τόσο κοινότυπο όσο το να λες σε όλους "έλα φίλε". Δεν είναι όλοι φίλοι σου. Μερικές αξίες έχουν ευτελισθεί τελείως.
Σίγουρα πολλοί θα πουν "τι με νοιάζει για την Τουρκία, δεν πάνε να πνιγούν οι Τούρκοι". Είναι οι ίδιοι τύποι που φοράνε παρωπίδες και δεν βλέπουν τι γίνετε γύρο τους. Ο κόσμος αλλάζει και πρέπει να κρατήσουμε ότι κερδήθηκε με αγώνες πολλών ετών. Η ελευθερία δεν είναι εξαγοράσιμο αγαθό και δεν πρέπει να γίνει. Ο σοφός λαός άλλωστε το λέει καθαρά και έχει αποδειχθεί πάμπολλες φορές, "Όταν κάτι συμβαίνει στην αυλή σου, θα έρθει και στην πόρτα σου". Η Τουρκία είναι στην αυλή μας.
Πηγή: http://www.larisaout.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+