Βραβείο Γκίνες στον μικρότερο... ηλεκτροκινητήρα!

nanotexnologia microscopeΣε μια διαρκή έρευνα με σκοπό όλα να γίνουν ολοένα και πιο μικρά, χημικοί του πανεπιστημίου του Tufts των Η.Π.Α κατάφεραν ίσως να θέσουν...
το κατώτερο όριο στη μελέτη αυτή αφού κατασκεύασαν ηλεκτροκινητήρα που έχει μέγεθος ένα... νανόμετρο, θέτοντας έτσι υποψηφιότητα για το ρεκόρ... Γκίνες! Ενδεικτικά, για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους, η ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος περίπου 60.000 νανόμετρα οπότε μπορείτε να καταλάβετε πως πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία, ένα μεγάλο επίτευγμα της επιστημονικής ομάδας το οποία αναμφίβολα είναι σε θέση να ανοίξει νέους ορίζοντες και σε άλλους τομείς της επιστήμης. Αν και τα τελευταία χρόνια μεγάλα βήματα προόδου είχαν γίνει προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μικροσκοπικών μοριακών μηχανών, είναι η πρώτη φορά που η κινητήριος δύναμη ελέγχου είναι ο ηλεκτρισμός!

Η διαδικασία ελέγχου της κίνησης του εν λόγω ηλεκτροκινητήρα γίνεται με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, το οποίο βλέπει το υπό μελέτη αντικείμενο όχι με την εκπομπή φωτονίων προς αυτό, αλλά με των βομβαρδισμό του με ηλεκτρόνια. Οι ερευνητές διατηρώντας κατάλληλες συνθήκες, χαμηλή (σχεδόν μηδενική) θερμοκρασία και μεγάλη πίεση, κατάφεραν να δαμάσουν αυτό το μικροσκοπικό δημιούργημα οπότε και να καταφέρουν να κάνουν την μέχρι τότε τυχαία του κίνηση ελεγχόμενη. Ιατρική μέχρι και μηχανολογία βρίσκονται μπροστά σε μια νέα εποχή. Ο νέος αυτός νανοκινητήρας, αν και απαιτεί ακόμα μεγάλη επιστημονική έρευνα περισσότερο από όλα για να γίνει εφικτή η λειτουργία του σε πιο προσιτές συνθήκες αλλά και εν συνεχεία στον ακριβέστερο έλεγχό του, ίσως να αποτελεί την λύση σε προβλήματα που δεν επιδέχονταν λύση με βάση το σήμερα... ίσως να είναι η αρχή ενός νέου "χρυσού αιώνα" για την επιστήμη και τον άνθρωπο.
Goodbyte.gr



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+