“Τα παιδία παίζει”

Με τον τίτλο αυτό (Les gamains qui nous gouvernent), η γαλλική LE MONDE στο σημερινό κύριο άρθρο της αναφέρεται στην έλλειψη ηγετικότητας στον κόσμο, στην... ανικανότητα της Ευρώπης να βρει λύσεις στην οικονομική κρίση, αντί με τους ενδοιασμούς και τις διαφωνίες της, να προκαλεί πανικό στις αγορές, που θα κληθούν να αγοράσουν το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αφήνει απέξω, ούτε και τις ΗΠΑ, και ειδικότερα τους ρεπουμπλικάνους που αρνούνται (προς το παρόν) να αποφασίσουν την αύξηση του νομικά επιτρεπτού ορίου χρέους της Αμερικής, που έχει καθορισθεί στο 65% του ΑΕΠ.

Σήμερα, η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει δημόσιο χρέος 14.294 δις. ευρώ, που ξεπερνάει το επιτρεπόμενο όριο, σε ποσοστό του ΑΕΠ.

Το τι θα συμβεί στις ΗΠΑ, είναι λίγο πολύ αντίστοιχο με αυτό που μπορεί να συμβεί στην Ευρώπη, αν δεν ληφθούν, την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ριζικές αποφάσεις: Στάση πληρωμών. Καταστροφή για τις ΗΠΑ, σε επίπεδο κοινωνικής και εξωτερικής πολιτικής, με την Αμερική να έχει τεράστιες δεσμεύσεις απέναντι στις δυνάμεις της που εδρεύουν εκτός ΗΠΑ και που πολλές από αυτές εμπλέκονται σε ένοπλες συρράξεις.

Τι θα γίνει με την Ευρώπη; Αυτό είναι το ζητούμενο. Το «εργαστήρι» που λέγεται Ελλάδα, κατά τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, βράζει. Έτοιμο να εκραγεί μπρος στην πολιτική του μνημονίου, με κύριους υπεύθυνους τον Πρωθυπουργό και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, που συνεχίζεται όμως στην ίδια κατεύθυνση, χωρίς πλέον καμιά προοπτική.

Στο εσωτερικό της χώρας, η κατάσταση θα χειροτερεύει καθημερινά, ανεξαρτήτως «επιλεκτικής χρεοκοπίας», διότι ανεξάρτητα αν θα μετακυληθεί και μέχρι πότε η αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων (μετά το 2014;), τα μέτρα λιτότητας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Διότι τα του «οίκου μας», πρέπει να τα λύσουμε «μόνοι», ενώ τα «των τραπεζών», πρέπει όλοι να βοηθήσουν.

Αυτή είναι μια εγγενής αδικία του συστήματος, που μας επιβάλλεται, το θέλουμε ή δεν το θέλουμε. Όταν είχαμε λεφτά, δεν φροντίσαμε να τα αξιοποιήσουμε με το σωστό τρόπο. Τώρα πια είναι αργά και θα υποστούμε όλοι τις συνέπειες. «Λαός…και Κολωνάκι».

Πάντως, η γενίκευση της κρίσης στην Ευρώπη, οπωσδήποτε διευκολύνει τη χώρα μας, στο μέτρο που το «ελληνικό σύστημα» – και τι σύστημα!- θα ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο διαδικασιών και λύσεων ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να μην προκληθεί ντόμινο.

Αυτό δεν αποκλείει τη μεγάλη ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης για την κατάσταση αυτή, η οποία βάρυνε σκόπιμα το δημόσιο χρέος, με την ένταξη σε αυτό δαπανών που παραδοσιακά, είτε έμεναν εκτός προϋπολογισμού, είτε εγένετο καταμερισμός μεταξύ των οικονομικών ετών δημιουργίας του χρέους (π.χ. ΔΕΚΟ, δαπάνες, νοσοκομεία), και την ίδια στιγμή εξέθετε την Ελλάδα διεθνώς, ως χώρα «τιτανικός», χώρα ανεύθυνη, χώρα απατεώνων!

Όπως έστρωσαν έτσι θα κοιμηθούν.
Καληνύχτα σας κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης.
http://www.statesmen.gr/34211/politiki

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+