Έρχονται απολύσεις και στον σκληρό πυρήνα του Δημοσίου τομέα - Στόχος η μείωση κατά 30%...

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η μείωση του στενού δημόσιου τομέα σε ποσοστό 30% είναι

ο στόχος...
της ελληνικής κυβέρνησης, ο οποίος λίγο πολύ έχει επιβληθεί από τους άνθρωποι της Τρόικας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι το συγκεκριμένο ποσοστό αναφέρεται και στην έκθεση του ΟΟΣΑ.

Μάλιστα, ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας αναμένεται να επεκταθεί και στους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, στο στενό δημόσιο τομέα του κράτους, αν και ερωτηματικό αποτελεί σε αυτήν την περίπτωση η πιθανή αναθεώρηση του συντάγματος η οποία απαιτείται.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η αρχή στους δήμους θα γίνει από την Αττική και με προτεραιότητα σε όσους έχουν πλεονάζον προσωπικό και αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ στην έκθεση του ΟΟΣΑ τονίζονταν ότι θα πρέπει να υπάρξει άρση της μονιμότητας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο. Τέλος, αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία ο χρόνος ήδη τρέχει και οι διοικήσεις των 151 φορέων του δημοσίου θα πρέπει, το αργότερο έως τις 26 Σεπτεμβρίου, να στείλουν τις λίστες με τους υπαλλήλους που θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Οπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος, το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας θα εφαρμοστεί σε τουλάχιστον το 10% του συνόλου των εργαζομένων.

Κριτήρια για την επιλογή είναι :

* θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος,
* προσέγγιση σε συντάξιμη ηλικία και
* τα χαμηλά τυπικά προσόντα (κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Πλεονάζον προσωπικό μπορεί να αναζητηθεί κατά προτεραιότητα και μεταξύ εργαζομένων

* γενικών διοικητικών καθηκόντων,
* εργαζομένων σε τμήματα διοικητικής μέριμνας και
* γραμματειακής υποστήριξης.

Για όσους μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, το ΑΣΕΠ θα συντάξει καταλόγους κατάταξης ούτως ώστε όταν θα ανοίγουν θέσεις στο Δημόσιο οι έχοντες την μεγαλύτερη βαθμολογία να έχουν προτεραιότητα στη διεκδίκηση μιας θέσης.

Επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 100
Όσες επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερα από 100 άτομα θα προσλάβουν εξωτερικούς συμβούλους που θα τελούν υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ και θα αξιολογήσουν το σύνολο των υπολοίπων εργαζομένων.

Η πρόσληψη των συμβούλων θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα και το πόρισμά τους θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

www.greekfinanceforum.com



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+