Ταφή με ξύλινα άρματα και άλογα ηλικίας 3000 ετών

Τα ανακάλυψαν άριστα συντηρημένα μαζί με τα λείψανα 12 αλόγων που τα μετέφεραν. Οι αρχαιολόγοι τα χρονολογούν γύρω στο 770 π.Χ. Άριστα συντηρημένα αρχαία ξύλινα άρματα διαφόρων μεγεθών και σχημάτων μαζί με τα λείψανα των αλόγων που τα μετέφεραν, ηλικίας σχεδόν 3.000 ετών, ήρθαν στο φως στην Επαρχία Χενάν στην Κίνα. Οι αρχαιολόγοι χρονολογούν τα ευρήματα γύρω στο 770 π.Χ., τότε που βασίλευε η Δυναστεία Ζου.
Στους τάφους εντοπίστηκαν επίσης καλά διατηρημένα αντικείμενα από χαλκό και κεραμική της ίδιας περιόδου. Παρότι στην περιοχή αυτή -Λουογιάνγκ- έχουν βρεθεί αρκετοί τάφοι, οι περισσότεροι ήταν συλημένοι. Ο συγκεκριμένος, όμως, ήταν εντελώς άθικτος, χωρίς ίχνος ζημιάς ή λεηλασίας. Κοντά στην περιοχή, στο Λινγκτόνγκ είχε ανακαλυφθεί και ο περίφημος "Πήλινος στρατός", το 1974.


Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο τάφος ανήκει σε αξιωματούχο κάποιου φημισμένου προσώπου κατά τη διάρκεια δυναστείας των Ζου, καθώς η κεραμική, ο μεταλλικός οπλισμός και οι επιγραφές υποδεικνύουν άνθρωπο μέσης σημασίας. Πέρα από τα ίδια τα ευρήματα, ο ίδιος ο τάφος αποτελεί συναρπαστική ανακάλυψη για τους ιστορικούς, αφού ρίχνει φως στα ταφικά έθιμα της δυναστείας.
Για παράδειγμα, η θέση στην οποία βρέθηκαν τα άλογα υποδεικνύει πως τα ζώα σφαγιάστηκαν πριν από την ταφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θάφτηκαν ζωντανά. Την εποχή που πέθανε ο αξιωματούχος σε όλη την Κίνα πραγματοποιούνταν τεραστίου μεγέθους αρδευτικά έργα, η γραφή του έθνους αναπτυσσόταν, ενώ πολλοί μεγάλοι Κινέζοι φιλόσοφοι, όπως ο Κομφούκιος και ο Μένκιος, βρίσκονταν στην ακμή τους.

Το σχήμα του τάφου ήταν κάθετο, κλασικό της περιόδου αυτής, αλλά το παραδοσιακό ξύλινο φέρετρο και οι σοροί που περιέχονταν βρέθηκαν, λόγω του περάσματος του χρόνου, απανθρακωμένα.
http://erroso.blogspot.com/



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+