Αυξήθηκαν κατά 20% οι άνθρωποι που κοιμούνται στο δρόμο και ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα...

Ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για την αύξηση 

του αριθμού των αστέγων στην Ελλάδα, λόγω 

της οικονομικής κρίσης... μεταδίδει το πρακτορείοReuters με ανταπόκριση από την Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός των ελλήνων αστέγων έχει αυξηθεί δραματικά το τελευταίο διάστημα, εξ αιτίας της ανεργίας, που οδηγεί σε αδυναμία πολιτών να πληρώσουν έστω και τα βασικά, με αποτέλεσμα να μένουν ακόμη και χωρίς στέγη. Το ρεπορτάζ περιέχει και ιστορίες ανθρώπων, που είδαν από τη μια στιγμή στην άλλη, τη ζωή τους να αλλάζει σαν σε ταινία...

Ένας από τους άστεγους που περιγράφει τη δική του ιστορία στο Reuters, είναι ο 40χρονος "Πέτρος Παπαδόπουλος" (δίνει ψεύτικο όνομα για να μην μάθουν οι δικοί του άνθρωποι για την κατάστασή του) ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν σεφ σε μεγάλα εστιατόρια της Ελλάδας. Τώρα μαγειρεύει για 50 άτομα σε ένα καταφύγιο αστέγων.

Ο 40χρονος το 2010 απολύθηκε από τη δουλειά του και μη μπορώντας να αποπληρώσει ένα δάνειο που είχε πάρει, έχασε και το σπίτι του και κατέληξε να γυρνά στους δρόμους άστεγος. "Ένιωσα σαν να πρωταγωνιστώ σε ταινία", δήλωσε, προσθέτοντας πως η ζωή του πήρε στροφή 180 μοιρών. "Δεν περίμενα ποτέ πως κάτι τέτοιο θα συμβεί σε μένα", σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως αργότερα κατάλαβε πως το να περάσεις στην απέναντι όχθη μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί στον καθένα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των αστέγων στην Ελλάδα έχει αυξηθεί 20-25% τα τελευταία δύο χρόνια, σε μια χώρα που το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων, τονίζει το Reuters, μένει ακόμα με τους γονείς του και συνήθως οι συντάξεις των παππούδων στηρίζουν τις νέες οικογένειες.

"Ο πληθυσμός των αστέγων έχει αλλάξει", δηλώνει στο Reuters ο Άρης Βιολαντζής, ψυχολόγος στην ΜΚΟ "Κλίμακα" και σημειώνει πως οι νέοι άστεγοι έλληνες "είναι συνήθως μεσήλικες, στην παραγωγική τους ηλικία, που σκέφτονταν ότι μέχρι π΄ροτινος όλα πήγαιναν καλά και έκαναν τις σωστές κινήσεις". Τελικά έπεσαν έξω...

"Η οικογένεια και η κοινωνική αλληλεγγύη είναι που συνολικά υποφέρουν. Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο στο παρελθόν, είναι σαν κάθε άνθρωπος να είναι μόνος του", δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βιολαντζής.
Η οργάνωση "Κλίμακα" υπολογίζει ότι ο πληθυσμός των αστέγων που περιφέρονται και ζουν στους δρόμους στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 17.000 με 20.000 άτομα τα τελευταία δύο χρόνια. Η υπηρεσία του δήμου Αθηναίων για τους αστέγους, όπου κατά δεκάδες σχηματίζουν ουρά κάθε μέρα για ένα γεύμα, επίσης σημειώνει μια άνοδο της τάξης του 15-20%.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η φτώχεια έχει αυξηθεί αισθητά στους δρόμους της Αθήνας, όπου οι άνθρωποι κοιμούνται σε υπνόσακους, σε σοκάκια και ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα. Με την ανεργία να φτάνει στο 16%, οι νέοι άστεγοι προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα.

katestimeno.blogspot.com



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+