Στο 20% του ΑΕΠ η συνεισφορά του τουρισμού

Ρόλο "πολιορκητικού κριού" για την έξοδο της χώρας από την κρίση μπορεί διαδραματίσει ο τουρισμός τα επόμενα χρόνια...
σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης που διενήργησε η McKinsey για λογαριασμό του ΣΕΒ και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, και σε αυτά, όπως τονίζουν οι τουριστικοί φορείς, θα πρέπει να "πατήσει" η πολιτική ηγεσία προκειμένου η συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της Ελλάδας το 2021 να ξεπεράσει το 1/5.

Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της McKinsey, μέχρι το 2021, η Άμεση Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του τουρισμού (άμεση και έμμεση συνεισφορά) μπορεί αυξηθεί κατά 18 δισ. ευρώ και να φτάσει τα 50 δισ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 220.000 νέες θέσεις εργασίας. Αυτό αντιστοιχεί στο 36% της εκτιμώμενης συνολικής ανάπτυξης της χώρας και στο 44% του αριθμού των νέων θέσεων εργασίας για την επόμενη δεκαετία. Ο τουρισμός ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία συνεισφέρει σταθερά περισσότερο από το 16% στο ΑΕΠ, απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού της χώρας και καλύπτει το 1/3 του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Εφέτος, o ελληνικός τουρισμός παρουσιάζει αύξηση 10%, τόσο στις διεθνείς αφίξεις όσο και στα έσοδα, συνεισφέροντας έτσι περισσότερο από το 17% του ΑΕΠ και το 20% της απασχόλησης. Είναι χαρακτηριστική η φράση του προέδρου του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού Tabel Rifai σε πρόσφατο συνέδριο για τον τουρισμό αναφορικά με την επιστροφή της Ελλάδας στην παγκόσμια τουριστική κονίστρα ως ισχυρού παίκτη. "Η Ελλάδα επέστρεψε. Η Ελλάδα επιστρέφει δυναμικά στον τουρισμό και αυτό μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε", δήλωσε με νόημα.

Εν μέσω ύφεσης ο ελληνικός τουρισμός απέδειξε την ανθεκτικότητα του, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, προσθέτοντας ότι παρά την ιδιαίτερα αρνητική δημοσιότητα που έλαβε τα δύο τελευταία χρόνια, την σχεδόν μηδενική προβολή και την απουσία δομών μάρκετινγκ, φέτος παρουσιάζει αύξηση. Με τις υφιστάμενες τουριστικές υποδομές, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετήσει 20 εκατ. αφίξεις μέχρι το 2014, 20% περισσότερες από τα σημερινό ιστορικό ρεκόρ των 16,5 εκατ. αφίξεων, ξεπερνώντας μάλιστα τις εκτιμήσεις της McKinsey.

Σταχυολογώντας τα μέτρα που κρίνουν οι τουριστικοί φορείς ότι θα γείρουν άμεσα την πλάστιγγα προς την αύξηση της ζήτησης του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ξεχωρίζει η μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για το συνολικό εξαγόμενο τουριστικό πακέτο, από το μεσοσταθμικό 9%-10% που είναι σήμερα. Αυτό σύμφωνα με με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος θα προκαλέσει αύξηση στη ζήτηση (αφίξεις) κατά 6%-9%.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+