Το 2013 η πλήρης λειτουργία του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Βασιλικό Κύπρου

Το καλοκαίρι του 2013 αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός του Βασιλικού, ο οποίος υπέστη εκτεταμένες ζημιές μετά τη... φονική έκρηξη στο Μαρί, δήλωσε ο εκτελεστικός Διευθυντής Παραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) Αντώνης Πατσαλής.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πατσαλής, ο οποίος μιλούσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, τόνισε ότι πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι θα λειτουργήσουν, σε συνδυασμένο κύκλο, οι μονάδες 4 και 5, προσθέτοντας ότι για τις υπόλοιπες άρχισε ο προκαταρτικός έλεγχος των ζημιών. Ο εκτελεστικός Διευθυντής Παραγωγής της ΑΗΚ εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι μονάδες 1, 2 και 3 θα αποκατασταθούν με στόχο να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία. Όσον δε αφορά το κόστος των ζημιών στις υποδομές, εκτίμησε ότι αυτές θα καλυφθούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες. "Δεν έγινε", σημείωσε, "συνολική, λεπτομερής, εκτίμηση των ζημιών - υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από τους αντασφαλιστές, αλλά αυτό είναι απλά ενδείξεις".

Υπογράμμισε ότι με βάση τις πρόνοιες των συμβολαίων, οι ασφαλιστικές εταιρείες με την ΑΗΚ θα εργαστούν για αποκατάσταση των ζημιών, συμπληρώνοντας "ότι εκείνο που υπολείπεται τώρα να γίνει, είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες να αναλάβουν και επισήμως την ευθύνη κάτι που θα γίνει αρχές Οκτωβρίου".

Ο Διευθυντής παραγωγής της ΑΗΚ διευκρίνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, σε συνεργασία με την Αρχή, αξιολογούν τις ζημιές και προχωρούν στην ανάθεση συμβάσεων για σταδιακή αποκατάσταση των κτιρίων και των μηχανημάτων.

Στο μεταξύ, προσπάθειες για εξασφάλιση δανείου ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από τράπεζες, προκειμένου να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της, καταβάλλει η Αρχή Ηλεκτρισμού. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Χάρης Θράσου δήλωσε ότι υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες στην εξασφάλιση του δανείου. Είπε επίσης ότι παρά τις εξοικονομήσεις που έκανε η ΑΗΚ το 2010 - και οι οποίες άγγιξαν τα εκατό εκατομμύρια - οι παρούσες συνθήκες επιβάλλουν τη λήψη δραστικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή, είπε, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε δανειοδότηση με κρατική εγγύηση.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+