Κόβουν άλλο 1 δις ευρώ από τους μισθούς

Μέτρα που θα αποδώσουν 1 δισ. ευρώ μέσα σε τρεις μήνες ως το κλείσιμο του έτους αναζητά η κυβέρνηση... ώστε να εκταμιευθεί η έκτη δόση, που θα μας δοθεί μόνο μετά από απτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις.

Όπως αναφέρει το Βήμα, η τρόικα θα εγκρίνει την έκτη δόση μόνο αν υπάρξει εφαρμογή ή διακομματική δέσμευση για απολύσεις και δραστική περικοπή των αποδοχών στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο Μαξίμου και στο Οικονομικών επικρατεί μεγάλος προβληματισμός, καθώς είναι φανερό ότι για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, χρειάζονται αιματηρές περικοπές, όπως επίσης να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις στις οποίες έχουμε συμφωνήσει.

Ασφαλείς πηγές του Βήματος αναφέρουν ότι η τρόικα εκτιμά πως ακόμη και αν η έκτη δόση καθυστερήσει – μέχρι η Ελλάδα να δείξει έργο – δεν θα προκληθεί πιστωτικό γεγονός καθως δεν υπάρχει ως τον Δεκέμβριο ληξιπρόθεσμο δάνειο που πρέπει να καλυφθεί.

Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα παντα με το Βήμα, η κυβέρνηση μπορεί να αναζητήσει λύσεις όπως προσωρινή αναστολή καταβολής μισθών και συντάξεων, παρέχοντας έγγραφες βεβαιώσεις ότι τα οφειλόμενα θα καταβληθούν άμεσα.

Πληροφορίες του ρεπορτάζ αναφέρουν ότι το έλλειμμα του 2011 διαμορφώνεται κοντά στο 10% του ΑΕΠ με στόχο τη μείωσή του ως 6% ως το τέλος του 2012 – αυτό σημαίνει πρόσθετα μέτρα σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Στην παρούσα φάση κανείς δεν διανοείται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να εφαρμοστεί.

Ενόψει της επιστροφής της τρόικας στη χώρα, έχει αποφασιστεί σύμφωνα με το Βήμα, επιπλέον 1 δισ. ευρώ από τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ως εχέγγυο για να εξασφαλιστεί η ροή της χρηματοδότησης.

Ο υπουργός μετά το υπουργικό συμβούλιο θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο θα μπουν όλα τα ακίνητα, από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο, φορολογώντας με 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό.



Πηγή

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+