Der Spiegel: «Το ΔΝΤ υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους»

To ΔΝΤ τάσσεται πλέον υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αμφισβητώντας με τον τρόπο αυτό την αποτελεσματικότητα... των μέτρων που λαμβάνονται για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, γράφει το Der Spiegel.

Σε προδημοσίευση άρθρου που θα κυκλοφορήσει στο περιοδικό την Δευτέρα αναφέρεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες των συντακτών του Der Spiegel κορυφαίοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ συζήτησαν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Αλλαγή πορείας…

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί αλλαγή πορείας για το ΔΝΤ, διότι δεν δείχνει να πιστεύει πλέον ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Σύμφωνα πάντα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται εκπροσώπους του ΔΝΤ κρίνεται αναγκαία μια μείωση του ελληνικού ελλείμματος, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 150% του ΑΕΠ.

Οι προτάσεις του ΔΝΤ

Οι άνθρωποι του ΔΝΤ ρίχνουν στο τραπέζι τρεις προτάσεις:

· μείωση του χρέους με το λεγόμενο «κούρεμα» (hair cut)

· μεγαλύτερες διάρκειες για τα ομόλογα

· μείωση των επιτοκίων

Και οι τρεις προτάσεις συνεπάγονται ότι οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου θα πρέπει να υποστούν μείωση των κερδών τους.

Το ΔΝΤ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση να έρθει σύντομα σε επαφή με τους πιστωτές με σκοπό να τους ενημερώσει για την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel το ΔΝΤ αποφεύγουν να μιλήσει δημόσια για τις σκέψεις του επειδή φοβάται μήπως φέρει την Πορτογαλία σε ακόμα δυσκολότερη θέση.

Κατηγορηματική απόρριψη

Πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης μετά από άρθρο του Economist, στο οποίο το βρετανικό περιοδικό υποστήριζε ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία έχουν ήδη χρεοκοπήσει και θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος τονίζει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει και το τελευταίο σεντ.

Greek Finance Forum
www.greekfinanceforum.com

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+