Το «μυστικό» τηλεσκόπιο της DARPA ανιχνεύει τα διαστημικά σκουπίδια...

… προστατεύοντας τους δορυφόρους. Η μυστική υπηρεσία αμυντικών σχεδίων της Αμερικής, η θρυλική – ή διαβόητη αν θέλετε, DARPA ανακοίνωσε... το νέο ειδικό τηλεσκόπιο με την ονομασία Space Surveillance Telescope (SST) που εξελίχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας MIT και τη Αεροπορία των ΗΠΑ.

Το ειδικό αυτό τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί για να δίνει ευρείες εικόνες που ήταν προηγουμένως αδύνατο να τις δει κανείς. Το SST σηματοδοτεί μια νέα γενιά τηλεσκοπίων με βάση τη γη που θα δίνουν τη δυνατότητα στην Αεροπορία των ΗΠΑ να επιβλέπουν καλύτερα την γεωσύγχρονη τροχιά γύρω από τη γη, εκεί όπου δεν υπάρχει αρκετός χώρος με παλαιότερους δορυφόρους να αποσύρονται και νέους δορυφόρους να εκτοξεύονται διαρκώς.

Ένα μεγάλο και δύσκολο επίτευγμα…

Το SST χρειάστηκε εννέα χρόνια για να αναπτυχθεί και κόστισε πάνω από $110 εκατομμύρια. Το SST θα μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερες και πιο λεπτομερείς εικόνες λόγω της πρωτοποριακής σχεδίασης. Έχει σχεδιασμό κοίλο στον αισθητήρα τύπου charge coupled device (CCD) και διάμετρο 3.5 μέτρα.

Αυτό του επιτρέπει να δημιουργήσει ευρείες εικόνες και να συλλαμβάνει περισσότερο φως από κάθε άλλο τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί στην επιφάνεια της γης.

“Σήμερα έχουμε μια εικόνα ‘καλαμάκι αναψυκτικού’ του διαστήματος και μπορούμε να δούμε ένα μόνο στενό τμήμα του ουρανού,” είπε ο υπεύθυνος της Αεροπορίας Σχης. Travis Blake, του προγράμματος DARPA Space Surveillance Telescope program.

“Το τηλεσκόπιο Space Surveillance Telescope θα πρέπει να μας δώσει μια πιο ευρεία θέα ‘ασπίδας΄για να βλέπουμε αντικείμενα και να ενημερωνόμαστε,” συμπλήρωσε.

Φυσικά τα κίνητρα δεν είναι… κοινωνικά. Δεν ενδιαφέρονται τόσο οι υπεύθυνοι για τον δορυφόρο που παρατηρεί τα… χωράφια με τα καλαμπόκια αλλά για τους στρατιωτικούς δορυφόρους.

Η νέα σχεδίαση κάνει το SST πιο συμπαγές και ευέλικτο από άλλες γενιές τηλεσκοπίων και καλύπτει μεγαλύτερο τμήμα του ουρανού με ‘τη μια’. Αν δε είναι επιτυχία, ο στόχος είναι να τοποθετηθούν και άλλα τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο για κάλυψη του ουρανού με θέα 360°.
http://www.gadgetfreak.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+