Πως να φτιάξετε μόνοι σας το δικό σας Bonsai!!

Το Bonsai είναι η αρχαία Ιαπωνική τεχνική καλλιέργειας δέντρων σε μινιατούρες. Δείτε έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο για να δημιουργήστε τις δικές σας μινιατούρες...


οι οποίες θα έχουν μερικά από τα χαρακτηριστικά ενός αληθινού Bonsai χωρίς σχολαστικές απαιτήσεις.

12 Βήματα για να κάνετε το Bonsai σας:
.Διαλέξτε ένα δέντρο. Αρχίστε με συνηθισμένα και γνωστά φυτά, όπως αζαλέα, γαρδένια, ιβίσκο, καμέλια, γουνίπερο, πυράκανθο, φίκο κτλ. Ψάξτε φυτό γύρω στους 20-30 πόντους ύψος θαμνώδες, με κλαδιά που είτε αναπτύσσονται προς τα πάνω, είτε κρέμονται προς τα κάτω ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

2.Χρησιμοποιώντας ένα κλαδευτήρι κάντε επιλεκτικό κλάδεμα στο φυτό όσο αυτό βρίσκεται ακόμη στην παλιά του γλάστρα. Βρείτε τον κεντρικό του κορμό και αφαιρέστε αρκετή βλάστηση μέχρι να δείτε να σχηματίζεται η κατασκευή από μπροστά από την πλευρά δηλαδή που θέλετε να φαίνεται το Bonsai.

3.Βγάλτε το φυτό από την γλάστρα και τοποθετήστε τη ρίζα με το χώμα σε ένα κουβά με νερό. Έτσι θα είναι ευκολότερο να ξεχωρίσετε τις ρίζες από το χώμα για να φυτέψετε το φυτό σε ένα ρηχό δοχείο για Bonsai.

4.Απομακρύνετε όσο το δυνατό περισσότερο χώμα γύρω από τη ρίζα για να φυτέψετε το φυτό σε ένα ρηχό διακοσμητικό δοχείο.

5.Κλαδέψτε τις ρίζες μέχρι να περιοριστούν στα 2/3 του πραγματικού τους μεγέθους. Πρέπει να έχετε μια ρηχή μπάλα ρίζας όταν τελειώσετε το κλάδεμα.

6.Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστικό τζάμι πάνω από τις τρύπες αποστράγγισης για να συγκρατήσετε το μείγμα του χώματος ώστε να μην ξεπλυθεί καθώς ποτίζετε. Το τζάμι επίσης εμποδίζει τα έντομα να μπουν στο υπόστρωμα μέσα από τις τρύπες του δοχείου.

7.Προσθέστε ένα στρώμα εδαφικού μείγματος στο βάθος του δοχείου σε ύψος 2-3 εκατοστών.

8.Τοποθετήστε το φυτό στο δοχείο, απλώστε τις ρίζες του πάνω από το επίπεδο του μείγματος και καλύψτε τις με περισσότερο μείγμα χώματος. Σιγουρευτείτε ότι έχετε αφήσει τουλάχιστο 2 εκατοστά κενό διάστημα κάτω από το χείλος του δοχείου για να μπορείτε να ποτίζετε.

9.Τελειώστε το κλάδεμα στο υπόλοιπο φύλλωμα. Απομακρύνετε βλαστάρια και κλαδιά με τέτοιο τρόπο ώστε η υπόλοιπη βλάστηση να έχει την μορφή δέντρου. Να έχετε υπόψη σας πως αν κόψετε κάποιο κλαδί δεν μπορείτε μετά να το τοποθετήσετε πίσω.

10.Ποτίστε το δέντρο καλά μέχρι το χώμα να μουσκέψει εντελώς.
11.Καλύψτε την επιφάνεια του χώματος με χαλίκι ενυδρείου για ωραιότερη τελική εμφάνιση.

12. Λιπαίνετε με μικρές ποσότητες λιπάσματος σε συχνά διαστήματα ή διαλέξτε ένα αργής απορρόφησης λίπασμα.

Χρήσιμες Υποδείξεις:
Εκθέστε το bonsai σας σε μια προστατευμένη εξωτερική θέση για να μπορεί να δέχεται τον πρωινό ήλιο.
Απομακρύνετε περίπου την ίδια αναλογία φυλλώματος με αυτήν των ριζών για να κρατήσετε την ισορροπία του φυτού.

http://kipouroi.blogspot.com/2011/01/bonsai.html

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+