Ξύπνησαν οι αρκούδες στο Νυμφαίο Φλώρινας

«Μυρίστηκαν» άνοιξη και ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο οι αρκούδες στο Νυμφαίο της Φλώρινας. Ο λόγος, για τις πρώην αιχμάλωτες αρκούδες, που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο του «Αρκτούρου».Σύμφωνα με την περιβαλλοντική Οργάνωση, μέσα στο ακόμη χιονισμένο καταφύγιο της αρκούδας, στο Νυμφαίο της Φλώρινας, ξύπνησαν από το χειμέριο ύπνο και οι 13 αρκούδες. Ο ζωηρός Μανώλης, ξύπνησε πρώτος, και μαζί του ξύπνησαν η Μπάρμπαρα και η Τασούλα, που για πρώτη φορά φέτος έφτιαξαν τις φωλιές τους αρκετά κοντά η μια στην άλλη.

Ο Γιωργάκης και η Ειρήνη, και πάλι μοιράστηκαν τη φωλιά τους, και ξύπνησαν μαζί, αλλά προτιμούν ακόμα να παραμένουν εκεί, μέχρι να καλυτερέψει ο καιρός.

Ο Κυριάκος φέτος, επέλεξε να κοιμηθεί κοντά στον γηραιότερο Μήτσο, και έτσι ο Μήτσος ανέλαβε να του μάθει τα μυστικά της κατασκευής μιας καλής φωλιάς.

Η Κατερίνα, η Βέσνα, ο Ντιούκ και ο Μίσα κοιμήθηκαν ο καθένας μόνος του, στις φωλιές τους, για μεγάλο διάστημα, και έχουν ήδη ξυπνήσει με μεγάλη όρεξη για φαγητό και για παιχνίδια.

Ο Γιώργος, ο μαύρος αρκούδος, και ο Ανδρέας (46 ετών), ο παγκοσμίως γηραιότερος αρκούδος σε καταφύγιο, κοιμούνται ακόμα.

Φέτος, ο σχετικά σύντομος αλλά δριμύς χειμώνας κράτησε τις αρκούδες σε χειμέριο ύπνο περίπου 2 μήνες. Κατά τους χειμερινούς μήνες η αρκούδα πέφτει σε χειμέριο ύπνο και όχι νάρκη, αφού μπορεί να ξυπνήσει αν ενοχληθεί.

«Αξιοσημείωτο είναι πως, ενώ όλα τα ζώα που πέφτουν σε χειμέριο ύπνο πρέπει κατά καιρούς να ξυπνήσουν για να αποβάλουν τα ούρα τους, η αρκούδα δεν χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο, διότι διαθέτει έναν μοναδικό μηχανισμό ανακύκλωσης της ουρίας. Το άλλο αξιοσημείωτο είναι ότι η αρκούδα γεννά κατά τη διάρκεια του ύπνου 1-3 μικρά που ζυγίζουν μόλις 200-300 γραμμάρια το καθένα», επισημαίνει ο «Αρκτούρος».

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+