Κ. Χατζηδάκης: ο νέος επενδυτικός νόμος, ζεστό χρήμα, δεν πρόκειται να δώσει φέτος στην αγορά

''Οι επενδυτές μπορεί μεν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, ζεστό χρήμα, όμως, ο νόμος αυτός δεν πρόκειται να δώσει φέτος στην αγορά".
Αυτό δήλωσε ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κ. Χατζηδάκης σχετικά με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τον επενδυτικό νόμο και το ΕΤΕΑΝ.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, οι φορολογικές απαλλαγές που προβλέπει κλιμακώνονται σε μία οκταετία, οι δε φοροαπαλλαγές, όταν εγκριθούν δεν αφορούν την χρήση του 2011. ''Φέτος θα γίνουν μόνο αποπληρωμές, βάσει του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου. Η δε κατάργηση του νόμου αυτού, χωρίς την άμεση υιοθέτηση νέου, στέρησε την αγορά για το 2011 από τη δυνατότητα εκταμίευσης πόρων μέσω του νέου νόμου. Με δυσμενείς επιπτώσεις ως προς την χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για το 2011. Ο νέος επενδυτικός νόμος, επομένως, δεν θα έχει δυστυχώς κανένα άμεσο αποτέλεσμα στη ρευστότητα της αγοράς''.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ, τη μετεξέλιξη δηλαδή του ΤΕΜΠΜΕ, έκανε τρείς παρατηρήσεις:

- Μπορεί το πρόγραμμα να λειτουργήσει ομαλά, αλλά ήταν αρνητική η καθυστέρηση, εδώ και ενάμιση χρόνο, προκειμένου να καταλήξει η κυβέρνηση σε κάτι σχεδόν προφανές. Προκειμένου δηλαδή μέσω πολύπλοκων ρυθμίσεων και μηχανισμών να οδηγηθεί σε μια ρύθμιση που θα μπορούσε να αποτελεί παραλλαγή των προγραμμάτων ΤΕΜΠΜΕ, που εν τω μεταξύ απαξίωσε. Η καθυστέρηση αυτή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ωρίμανση του προγράμματος, ενώ η αγορά είναι σε κρίση ρευστότητας.

- Κρίσιμο ζήτημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οι εξασφαλίσεις που μπορεί να ζητήσουν οι τράπεζες, καθώς δημιουργείται μια διμερής σχέση μεταξύ δανειστή και τράπεζας όπου το ΕΤΕΑΝ περιορίζεται στην καταβολή του 1/3 του κεφαλαίου, στο σύνολο των πόρων που θα διατεθούν. Το ΤΕΜΠΜΕ εγγυάτο, μέχρι τώρα, για το 80% του δανείου. Πιο σημαντικό είναι το ζήτημα αυτό για τις μικρές επιχειρήσεις και ειδικά τις νεοϊδρυόμενες, που εκ των πραγμάτων έχουν μικρότερη πιστοληπτική ικανότητα, και δυσκολεύονται να δώσουν εξασφαλίσεις.

- Με βάση το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν, αν ο μέσος όρος δανείων είναι 300.000 ευρώ τότε μπορούν να ενισχυθούν μόνο 4.000 επιχειρήσεις ενώ υπενθυμίζεται ότι με τα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, το 2009 ενισχύθηκαν περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+