Λιβύη: Ετοιμάζεται για Βεγγάζη ο στρατός του Καντάφι

Μία μετά την άλλη οι περιοχές με ισχυρή παρουσία επαναστατών επανακαταλαμβάνονται από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος πλέον απειλεί τη Δύση με «όπλο» το πετρέλαιο.... Ειδικότερα, ο στρατός της Λιβύης ετοιμάζει επιχείρηση στη Βεγγάζη και ενημέρωσε τους κατοίκους της πόλης ότι οργανώνει μια «ανθρωπιστική αποστολή», όπως την αποκάλεσε, για να τους «σώσει από τους αντάρτες» που ελέγχουν την πόλη.

Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, ο στρατός κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Βεγγάζης να μην αφήσουν τα παιδιά τους να ενωθούν με τους αντάρτες, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες». Οι δυνάμεις του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ατζνταμπίγια, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να προελάσουν στη Βεγγάζη.

Επίσης νωρίτερα την Τρίτη η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε πως οι πιστές δυνάμεις στον Καντάφι έχουν εκκαθαρίσει πλήρως από τους αντικαθεστωτικούς την πόλη της Αντζαμπίγια στα ανατολικά, η οποία βομβαρδίστηκε απηνώς προτού εισβάλλουν τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Σε έκτακτο μήνυμά της, που προβλήθηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες η λιβυκή κρατική τηλεόραση ενημέρωνε τους τηλεθεατές της πως «η πόλη της Αντζαμπίγια εκκαθαρίσθηκε από τους μισθοφόρους και τους τρομοκράτες που σχετίζονται με την οργάνωση της Αλ Κάιντα», αναφερόμενη στους αντιφρονούντες, που μάχονται για την ανατροπή του καθεστώτος. Η μετάδοση αυτή εκτιμάται πως έγινε προκειμένου να σπαρεί πανικός μεταξύ του πληθυσμού της πόλης και των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών που την υπερασπίζονται.

Όπως ανακοίνωσαν οι αντιφρονούντες οι δυνάμεις του Καντάφι, που έχουν εξαπολύσει επίθεση κατά της στρατηγικής σημασίας πόλης της Αντζαμπίγια, απέκοψαν την κύρια οδική αρτηρία που τη συνδέει με τη Βεγγάζη, ορμητήριο των εξεγερμένων στα ανατολικά της χώρας.

Άμαχοι και ένοπλοι αντικαθεστωτικοί σχηματίζουν με τα οχήματά τους μία μακρά σειρά μπροστά από τα πρατήρια βενζίνης πριν κατευθυνθούν προς το Τομπρούκ, ανατολικά της Αντζαμπίγια. Άλλοι αντικαθεστωτικοί οργάνωναν οδοφράγματα στις οδούς της πόλης.

Οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκόπησαν την Τρίτη με το πυροβολικό τους και την πολεμική αεροπορία την Αντζαμπίγια, τελευταίο οχυρό των αντικαθεστωτικών πριν τη Βεγγάζη, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους και τραυματίζοντας είκοσι άλλους.

Όπως δηλώνουν πηγές των ανταρτών, η ανατολική πόλη της Μπρέγκα έχει ανακαταληφθεί πλήρως από τις δυνάμεις του Καντάφι, οι οποίες εξακολουθούν την προέλασή τους.

Πάντως, οι αντικαθεστωτικοί υποστηρίζουν ότι βύθισαν δύο πλοία του ναυτικού του Καντάφι ανοικτά της Αντζαμπίγια.

Eξάλλου, ιστοσελίδα της λιβυκής αντιπολίτευσης μετέδωσε επίσης πως χειριστές μαχητικού MIG-23 και ένα ελικόπτερο, βύθισαν δύο πολεμικά πλοία των δυνάμεων που παραμένουν πιστές στο καθεστώς.

Οι αντιφρονούντες μετέδωσαν ακόμη ότι βομβάρδισαν απροσδιόριστο αριθμό αρμάτων μάχης κοντά στη Μπρέγκα και την Ατζαμπίγια.

Ο Καντάφι απειλεί τη Δύση
Ο λίβυος ηγέτης επέκρινε τις δυτικές δυνάμεις σε συνέντευξή του σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο δηλώνοντας ότι μόνο η Γερμανία θα έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί στο μέλλον το λιβυκό πετρέλαιο.

«Δεν εμπιστευόμαστε τις εταιρείες τους, έχουν συνωμοτήσει εναντίον μας», δήλωσε ο Καντάφι στον τηλεοπτικό σταθμό RTL. «Τα συμβόλαια για το πετρέλαιο θα πάνε σε ρωσικές, κινεζικές και ινδικές εταιρείες. Η Δύση θα ξεχαστεί».
Ανάμεσα στα δυτικά κράτη, μόνο η Γερμανία, που εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, ξεχώρισε ως «υπεύθυνη», είπε.

«Οι Γερμανοί διατήρησαν σωστή στάση απέναντί μας, πολύ διαφορετική από αυτή άλλων σημαντικών χωρών της Δύσης», επεσήμανε ο Καντάφι προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι η χώρα του θα μπορέσει να συνεργαστεί στο μέλλον με γερμανικές εταιρείες.

Εξάλλου στη συνέντευξή του ο Καντάφι δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, που ζήτησε την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, «υποφέρει από νοητική ασθένεια».

skai.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+