Σύσκεψη για τα μέτρα προστασίας του φοινικοδάσους του Πρέβελη

Τα μέτρα προστασίας αν και ελλιπή, απέδωσαν καρπούς και η φύση ανενόχλητη βλάστησε, σπόροι που είχαν πέσει στη γη φύτρωσαν και μικροί φοίνικες αναπτύσσονται, όπως επίσης πρασίνισαν οι μεγάλοι φοίνικες που είχαν υποστεί μεγάλη καταστροφή.
Τη φυσική αναγέννηση του...

 φοινικόδασους ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής που εποπτεύει τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την περιοχή στοχεύοντας πάντα στην προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητάς της.

Ζητούμενο ωστόσο παραμένει ενόψει της τουριστικής σεζόν πώς θα προστατευθεί η περιοχή του ποταμού από την κάθε λογής δραστηριότητα, μια περιοχή που έχει κηρυχθεί από το υπουργείο αναδασωτέα.

Σε λίγο καιρό θα ξεκινήσουν να φτάνουν τα πρώτα καραβάκια που μεταφέρουν τουρίστες στην παραλία, οι οποίοι όμως σύμφωνα με την απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης δεν θα μπορούν να κατασκηνώνουν ούτε να πραγματοποιούν δραστηριότητες όπως μέχρι και πέρυσι (θαλάσσια ποδήλατα, κανό κλπ), διότι κάθε παρέμβαση μπορεί να τραυματίσει το σημαντικό αυτό οικοσύστημα που επουλώνει τις πληγές του. Επίσης απαγορεύεται η βόσκηση στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια και γι αυτό άλλωστε έχει τοποθετηθεί περιμετρικά του ποταμού περίφραξη, όχι όμως και από τη βόρεια μεριά εκεί όπου βρίσκεται το μοναστήρι του Πρέβελη. Τα μέτρα θα πρέπει σύμφωνα με τους επιστήμονες να είναι αυστηρά, όπως και να εγκατασταθεί σύστημα πυρασφάλειας, το οποίο μέχρι και πέρυσι δεν υπήρχε για να γλιτώσει το δάσος την καταστροφή.

Όπως είπε στην Κρητική Επιθεώρηση ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, πρέπει οπωσδήποτε από πλευράς δασαρχείου να υπάρχει φύλαξη για να μην εισέρχεται κανείς στην περιοχή του δάσους, καθώς μόνο αν αποκλειστεί από κάθε δραστηριότητα, θα επανέλθει η περιοχή στη γνώριμη εικόνα της.

Ο ενέργειες για τη φύλαξη της περιοχής στις οποίες θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα καθοριστούν το ερχόμενο Σάββατο 9 Απριλίου σε σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι στον δήμο Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, της Δ/νσης Δασών, του ΟΑΔΥΚ, της δημοτικής αρχής της περιοχής.

«Αγκάθι» πάντως παραμένει ακόμη το ιδιοκτησιακό καθεστώς του φοινικοδάσους αφού αν και πρόκειται για περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura και μαζί με το Κουρταλιώτικο φαράγγι έχουν χαρακτηρισθεί ως «αρχαιολογικός και ιστορικός χώρος και τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους», ανήκει σε ιδιώτη από το 1965.

Τι ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ

«Αναγεννήθηκε το φοινικόδασος του Πρέβελη στο Ρέθυμνο, μετά από τις άμεσες ενέργειες των υπηρεσιών, που εποπτεύονται από το υπουργείο», ανακοίνωσε το ΥΠΕΚΑ.

Από το υπουργείο επισημαίνεται επίσης:
“Πρόσφατες παρατηρήσεις στο φοινικόδασος, ενός από τα πολυτιμότερα και σπανιότερα οικοσυστήματα της πατρίδας μας, ανέδειξαν την πλήρη αναγέννηση του οικοσυστήματος και το πρασίνισμα της περιοχής, που είχε πληγεί από πυρκαγιά στις 22 Αυγούστου του 2010.
Όλοι οι φοίνικες (με χαρακτηριστικό είδος τον Phoenix theophrastii) αναβλάστησαν, σπόροι που είχαν πέσει στη γη φύτρωσαν και μικροί φοίνικες αναπτύσσονται κανονικά. Κατά τον ίδιο τρόπο αναγεννήθηκαν και τα υπόλοιπα είδη που συμπληρώνουν το οικοσύστημα, χαρουπιές, σχίνοι, πλατάνια και αλμυρίκια.

Οι πρωτοβουλίες των υπηρεσιών του υπουργείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, που στόχευαν στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος, ήταν:
1. Κήρυξη ως αναδασωτέων των καμένων δασικών εκτάσεων (ΦΕΚ Δ: 495/22-9-10 & 737/31-12-2010)
2. Έκδοση δασικής απαγορευτικής διάταξης (απαγόρευση βοσκής στην περιοχή, κ.λπ.)
3. Καθημερινή φύλαξη - ενημέρωση από το προσωπικό της Διεύθυνσης Δασών Ρεθύμνου που επόπτευε στην περιοχή (ιδιαίτερα κατά την περίοδο Αυγούστου- Νοέμβρη).
4. Περιμετρική περίφραξη του κεντρικού τμήματος του βιοτόπου. Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΚΑ.

Η σπουδαιότητα των διεργασιών της φυσικής αναγέννησης στην περιοχή αναδείχτηκε μέσα από τις ανωτέρω δράσεις που εκτέλεσε η Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου και επικεντρώθηκαν στην προστασία της φυσικής αναβλάστησης με την απομάκρυνση της πίεσης που ασκούν η βόσκηση και το ποδοπάτημα. Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την περιοχή στοχεύοντας πάντα στην προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητάς της».

goodnet.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+