Δικαστήριο στην Αργεντινή αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Δικαστήριο στην Αργεντινή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων εν μέσω διαδηλώσεων χιλιάδων Κούρδων...

Δικαστήριο στην Αργεντινή αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από τα οθωμανικά στρατεύματα την Παρασκευή. Ο δικαστής, Νορμπέρτο Ογιαρμπίντ αποφάσισε ότι «το τουρκικό κράτος διέπραξε γενοκτονία σε βάρος των Αρμενίων την περίοδο 1915-1923». Άμεση ήταν η αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ανακοίνωσε ότι «η δικαστική απόφαση αποτελεί παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο ακραία εθνικιστές που ανήκουν στην αρμενική Διασπορά λειτουργούν».

Καταδίκασε την απόφαση η Τουρκία

Από την πλευρά της η Άγκυρα καταδίκασε, την απόφαση, η οποία αναφέρει ότι «το τουρκικό κράτος διέπραξε το έγκλημα της γενοκτονίας κατά του λαού της Αρμενίας, από το 1915 έως το 1923». Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι «καταδικάζουμε και απορρίπτουμε αυτήν την απόφαση, που στερείται σοβαρότητας και ελήφθη από ένα τοπικό δικαστήριο της Αργεντινής, που αγνόησε τις παγκόσμιες αρχές και ειρωνεύθηκε τις διεθνείς συμφωνίες. Η απόφαση είναι ένα παράδειγμα του τρόπου, με τον οποίο τα υπερεθνικιστικά μέλη της αρμενικής διασποράς αξιοποιούν το δικαστικό σύστημα των χωρών, στις οποίες είναι ισχυρά».

Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε επίσης ότι οι εξελίξεις αυτές δεν εξυπηρετούν την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της μεταξύ τους φιλίας.

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για αυτονομία

Την ώρα που η τουρκική ηγεσία ετοίμαζε την απάντησή της στην απόφαση από την Αργεντινή, χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για αυτονομία με αφορμή τα γενέθλια του φυλακισμένου ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτζαλάν στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας. Επίσης, επτά Τούρκοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με Κούρδους αντάρτες. Οι εκ νέου διαδηλώσεις Κούρδων για αυτονομία πραγματοποιούνται ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία τον Ιούνιο.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+