Ψεύτικο το αριστούργημα των Μάγια

Γλυπτό ενός πολεμιστή των Μάγια που πουλήθηκε για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία στο Παρίσι είναι ψεύτικο, ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού...
Το πέτρινο αγαλματίδιο ενός μασκοφόρου που δόθηκε στη δημοπρασία από ιδιώτη θεωρείτο ως ένα εντυπωσιακό δείγμα της προ-κολομβιανής τέχνης, ένα μοναδικό κομμάτι της περιόδου 550 ως 950 μ.Χ.

Όμως, μεξικανοί ειδικοί που μελέτησαν τον κατάλογο της δημοπρασίας τόνισαν πως το αγαλματίδιο του πολεμιστή που κρατάει ασπίδα και όπλο έχει κατασκευαστεί πρόσφατα και δέχτηκε ειδική επεξεργασία για να φανεί αρχαίο.

«Το αγαλματίδιο προσπαθεί να αναπαραστήσει τα χαρακτηριστικά της προ-κολομβιανής περιόδου στην περιοχή των Μάγια στο νοτιοανατολικό Μεξικό, όμως το ύψος, η στάση των ποδιών και τα λουριά στις μπότες δεν είναι χαρακτηριστικά του πολιτισμού αυτού», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ινστιτούτου.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού ενημέρωσε τη γαλλική κυβέρνηση πριν από τη δημοπρασία ότι το συγκεκριμένο άγαλμα είναι πλαστό.

real.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+