Συναγρίδα δέκα κιλά στο λιμάνι Μυτιλήνης

Μου το λέγανε και δεν το πίστευα. Στη Μυτιλήνη εκεί στο στρογγυλό βραχίονα του λιμανιού, πιάσανε συναγρίδα δέκα κιλών με πετονιά.
Κάτι τέτοιες φήμες είναι που δεν «παίζουν» με τίποτα. Γελάς και μετά ξεκινάει το δούλεμα στο μεγάλο ψεύτη. Κι όμως, το βιντεάκι στο YouTube το δείχνει καθαρά και ξάστερα. Οι μάγκες με ολόκληρη σουπιά για δόλωμα πιάσανε μια τόσο μεγάλη συναγρίδα, που αναγκάστηκε ένας από αυτούς να πέσει μέσα με βατραχοπέδιλα και μάσκα για να τη βγάλει. Από εμένα τα συγχαρητήριά μου, τους βγάζω το καπέλο. Ειδικά τον κύριο, γνωστό μου καλό, που τον είδα να χαμογελάει στο βίντεο και να κουβαλάει το «μωρό» (μεγάλο ψάρι στην αργκό των ψαράδων), τον χαιρετίζω και τον παραδέχομαι. Μεγάλος ψαράς, με μάχες απίστευτες στο ενεργητικό του και χιλιάδες ώρες ψαρέματος κάθε είδους, θα τον βρείτε να δουλεύει σε αντιπροσωπεία τροφίμων στη Μυτιλήνη. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που βγάζει τέτοιο ψάρι στο συγκεκριμένο σημείο. Δέκα διακόσια συναγρίδα πάλι βγήκε το 1998. Και εις άλλα με υγεία! Τώρα, για αυτούς που λένε ότι το ψάρι είναι ήδη ψόφιο όταν φαίνεται πρώτη φορά στο βίντεο, ότι όλα είναι μια φάρσα, μια απάντηση έχω: ας πάτε ψάρεμα με τον εν λόγω ψαρά μια φορά και θα δείτε για το τι είναι ικανός. Άπιστοι Θωμάδες!
——————————————-
Ήρθαν τα μελανούρια και οι μουρμούρες σε Πέτρα και Μόλυβο;

Φήμες για μελανούρια επιβεβαιώθηκαν από φίλους Βουλγάρους. Υπάρχουν αρκετά στο αφρωτό, αλλά χτυπούν μόνο πρωινές ώρες. Όσο για τα μουρμούρια, είναι αλήθεια πως πιάσανε μερικά και στην Πέτρα, αλλά όχι τόσο μεγάλα ώστε να αξίζει κανείς να σηκωθεί από μακριά για να πάει βόρεια. Έχει ακρωτήρια στο Νότο που είναι στην εποχή τους. Ε, Μαρίνο και Σαράντο; Στο Μόλυβο δυστυχώς φέτος το χειμώνα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν είχε ούτε καν γοφάρια και εκτός από μερικές μέρες το χειμώνα με δυνατό νοτιά, οι σαργοί παρέμειναν άφαντοι. Δυστυχώς τα νερά μας γίνονται ολοένα και πιο φτωχά. Δελφίνια και φώκιες ψαρεύουν πια σχεδόν μέσα στο λιμάνι του Μολύβου και αυτό ίσως είναι επίσης ανησυχητικό. Αν τα ζώα ήρθαν να φάνε γιαλό τραβηγμένα από τα ξεψαρίσματα από τις τράτες, τι συμβαίνει βαθύτερα; Μήπως δεν υπάρχει ψάρι; Όσοι ασχολούμαστε, με λύπη απαντούμε καταφατικά. Υπάρχει πρόβλημα και δεν ξέρουμε πού θα τραβήξει.

«Κουλούρι» στη Λάμνα;
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τα σκαθάρια ακόμα να φανούν στη Λάμνα. Μερικά μεγάλα από αυτά τα έπιασαν κατά τύχη, αλλά κατά τα άλλα, μηδενικό. Υπάρχουν και μερικοί που ξοδεύουν περιουσίες στα σκουλήκια· καλά θα κάνουν να προσέξουν το πορτοφόλι τους και να περιμένουν την εποχή τη σωστή, όταν με ζυμούλα και γαρίδα φτηνή πιάνεις αυτό που πρέπει. Μιλώντας για σκουλήκια. Τι ακρίβεια είναι αυτή με τα ζωντανά δολώματα, ρε παιδιά; Πού θα πάει η κατάσταση; Εντάξει, είναι μπελάς ο φαραώ να ψαρευτεί, αμερικάνους δε βρίσκει κανείς στον κήπο του και τον ακροβάτη τον κάνουμε εισαγωγή, αλλά οι τιμές στη Μυτιλήνη είναι πολύ τσιμπημένες. Μπράβο στον κύριο που βρήκε τρόπο να παραγγέλνει τα δολώματά του μαζικά από την Αθήνα με κούριερ. Νοικοκύρης. Προσοχή, καταστηματάρχες, δώστε μια αβάντα, γιατί θα «ξυπνήσουν» και οι άλλοι ερασιτέχνες και τότε θα μείνουν και θα σαπίσουν τα μονοδώλια τα κακόμοιρα εκεί που τα έχετε, να βγάζουν μπουρμπουλήθρες.

Προς τον «ψαροτουφεκά» με τις μπουκάλες και το φακό
Σε έχουνε πιάσει πολλές φορές, έχεις πληρώσει πρόστιμα, αλλά συνεχίζεις. Πολύ καλά, φίλε μου. Δε θεωρείσαι ψαράς, αλλά φονιάς. Βέβαια, τέτοιος που είσαι, δε σε νοιάζει τι σκέφτονται οι άλλοι για εσένα. Το Λιμενικό δεν μπορεί να σε κυνηγάει για πάντα και έτσι και αλλιώς τα μέρη που ψαρεύεις είναι απάτητα και δύσκολα. Λες πως το κάνεις για μεροκάματο. Δε μου αρκεί η δικαιολογία. Τώρα το Μάιο που θα απαγορευτεί πάλι το ψαροτούφεκο, εσύ θα σεργιανίζεις τα βράδια. Δεν ξέρω αν έχεις φίλους, μάθε όμως ότι απέκτησες πολλούς εχθρούς. Όλους εμάς που αγαπάμε τη θάλασσα, που σεβόμαστε μερικά πράγματα και που ξέρουμε πως άνθρωποι σαν και εσένα είναι που καταστρέφουν, παίρνουν αυτό που θέλουν χωρίς ποτέ να δίνουν τίποτα. Εσύ και το σινάφι σου δεν μπορείς ούτε να μας δεις στα μάτια.
http://lesvosnews.net

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+