Μεταπασχαλινό κύμα ακρίβειας στην αγορά!

Και οι τελευταίες οικογένειες θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους την Κυριακή του Θωμά του Απίστου και από τη Δευτέρα κιόλας οι νοικοκυρές θα …
πειστούν ότι ένα νέο, μεταπασχαλινό κύμα ακρίβειας έχει ενσκήψει και πάλι σε είδη και υπηρεσίες της καθημερινότητας.

Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που ο δείκτης τιμών στην παραγωγή (ο πληθωρισμός χονδρικής, με άλλα λόγια) αυξήθηκε τον Μάρτιο σχεδόν κατά 9% (!) σε ετήσια βάση και κατά 1,6% σε μηνιαία, με τις επιβαρύνσεις να έχουν ήδη αρχίσει να περνούν στο καλάθι της νοικοκυράς και, γενικότερα, στα έξοδα της καθημερινότητάς μας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία του Μαρτίου 2011, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του περσινού Μάρτη, παρουσίασε αύξηση 8,7%, όση δηλαδή είχε χαρακτηρίσει τον δείκτη και πέρσι την ίδια περίοδο.

Σε σύγκριση, δε, με τον Φεβρουάριο, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 1,6%, έναντι αύξησης 1,4%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2010.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο 4μηνο ο γενικός δείκτης των τιμών παραγωγού “τρέχει” με 7%...

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση, βεβαίως, έρχεται από τον τομέα των καυσίμων, όπου είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει αυξηθεί κατά 4% σε έναν μήνα, φτάνοντας σήμερα στο ιστορικό ρεκόρ των 1,713 ευρώ ανά λίτρο.

Ακολούθησαν ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, τα πλαστικά, τα τρόφιμα και τα ποτά… 

PROTO THEMA

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+