Μεγάλο "χάλι" με συγγράμματα στη νομική Αθηνών

Μετά από ένα χρόνο συγκάλυψης και ενάμισι μήνα εμπαιγμού από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, οι φοιτητές Νομικής Αθηνών μαθαίνουμε ότι...
από του χρόνου ούτε λίγο ούτε πολύ θα αγοράζουμε μόνοι μας όλα τα ακαδημαϊκά συγγράμματα!
Όλα ξεκίνησαν όταν πέρσι τον Ιούνιο εκδόθηκε μια υπουργική απόφαση που όριζε ότι στο πλαίσιο των περικοπών, που πρέπει να γίνουν στις σπατάλες του Δημοσίου, στο εξής οι φοιτητές θα προμηθεύονται δωρεάν έναν τόμο μόνο ανά σύγγραμμα. Η απόφαση αυτή, που έχει ισχύ νόμου, εξειδικεύτηκε με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο στις αρχές του 2011, η οποία και υποχρέωνε όλες τις σχολές να αναπροσαρμόσουν στα νέα δεδομένα τις λίστες διανομής συγγραμμάτων. Η φοιτητική κοινότητα αυτό το έμαθε με το πέρας της εξεταστικής του Φεβρουαρίου (βλέπετε όλα τα ΜΜΕ νοιάστηκαν τόσο για τους μετανάστες που κατέλαβαν τη Νομική -που, όπως αποδείχτηκε, όλη η κρατική μηχανή γνώριζε βδομάδες πριν γίνει- ώστε ξέχασαν να ενημερώσουν τους φοιτητές ότι μένουν χωρίς βιβλία).
Πέρασε ενάμισης μήνας από τότε. Τις πρώτες δέκα μέρες οι εκπρόσωποί μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής, οι παρατάξεις δηλαδή, έκαναν τους Κινέζους. Η Γενική Συνέλευση για το θέμα αναβλήθηκε για την επόμενη βδομάδα. Γενικά όλα έμοιαζαν τόσο περίεργα, που εύλογα θα αναρωτιόταν κανείς αν η αδράνεια αυτή οφείλεται στο ότι οι φοιτητικές παρατάξεις ανέμεναν εντολές από τα κόμματά τους. Μετά μια εβδομάδα άνοιξε ο "Εύδοξος". Τα συγγράμματα ήταν κομμένα στα δύο. Τα μισά έπρεπε να τα αγοράσουμε εμείς. Έγινε Γενική Συνέλευση παρουσία όλων των παρατάξεων. Αποτέλεσμα; "Και α και ου και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ", "Ζει-ζει ο Τεμπονέρας ζει", και τα άλλα κλασικά. Νέα παιδιά που θέλουν να προσφέρουν φέρθηκαν για ακόμη μια φορά σαν παρωχημένα γερόντια που έχουν πάθει πια άνοια και το μόνο που τους μένει είναι ο θάνατος. Η απόφαση ήταν όχι να γίνει κάτι, αλλά να μην γίνει κατάληψη -αφού ψήφισε ΔΑΠ όποιος περαστικός βρέθηκε εκείνη την ώρα στη Μασσαλίας (γιατί οι Αριστεριστές δεν θέλουν να υπάρχει έλεγχος στην ταυτότητα όσων ψηφίζουν). Την επόμενη εβδομάδα η ΠΑΣΠ -χωρίς να ενημερώσει κανέναν- κανόνισε ραντεβού με τον αρμόδιο Ειδικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας. Εκεί, αφού η αρχισυνδικαλίστρια της πράσινης φοιτητονεολαίας ήρθε σε επαφή για πρώτη φορά με τα υπουργικά έδρανα, συζήτησαν για τα συγγράμματά μας που περικόπτονται. Ο Γραμματέας είπε ότι έφταιγε ο Πρόεδρος του Τμήματος και όχι το Υπουργείο. Ο Πρόεδρος της Νομικής επέρριψε τις ευθύνες στο υπουργείο επιχειρώντας να καλύψει τις παραλήψεις του. Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων συγγραμμάτων πάγωσε. Παράλληλα, έπεσε κι η φήμη ότι τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα χρωστούν πολλά στους εκδοτικούς οίκους, με αποτέλεσμα να φημολογείται έντονα ότι δεν θα μας δώσουν βιβλία ακόμη κι αν τελικά τα "κερδίσουμε" από το Υπουργείο (για κάποιο λόγο σ' αυτό το σημείο θυμήθηκα συνειρμικά τις τεχνητές ελλείψεις σιταριού από τους τσιφλικάδες του προηγούμενου αιώνα).
Έφτασε Πάσχα για να ολοκληρωθούν οι φόρμες των αιτήσεων (μήπως για να μην υπάρξουν αντιδράσεις;) και να κληθούμε από αύριο να δηλώνουμε τα βιβλία ηλεκτρονικά. Και το έργο δε σταματάει εδώ με τη μείωση -όπως όλα δείχνουν- των δωρεάν διανεμόμενων συγγραμμάτων σε μια σχολή που χρειάζεται κώδικα με νόμους για κάθε μάθημα και δυο-τρία εντός ύλης συγγράμματα των 500 σελίδων έκαστο. Ακούστηκε, λένε, από το στόμα του Προέδρου του Τμήματος ότι από του χρόνου δεν θα μας δίνεται κανένα σύγγραμμα δωρεάν!
Αγορά των συγγραμμάτων από τους φοιτητές σημαίνει ότι κάθε τετράμηνο πρέπει να πληρώνουμε κατά μέσο όρο γύρω στα 300 ευρώ μιας και τα μονοπώλια των νομικών βιβλίων έχουν συστήσει καρτέλ πουλώντας έναν κώδικα (απλή αντιγραφή των νόμων) ως και 16 ευρώ! Σε συνδυασμό με τις αυξήσεις στα Μέσα Μεταφοράς, το κόστος σπουδών μας εκτινάσσεται απαιτώντας περίπου 100 ευρώ το μήνα χωρίς να μετράμε φωτοτυπίες και δακτυλογραφήσεις και αγορές άλλων βιβλίων για την εκπόνηση εργασιών. Σε όσους αυτό φαίνεται δίκαιο, ας θυμηθούν ότι ο -με τον χαμηλότερο συντελεστή- φορολογούμενος γονιός ήδη καταβάλλει ετησίως μέσω της φορολογίας στο κράτος 600 ευρώ για να σπουδάσει το παιδί του. Μετρήστε πόσα παιδιά σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Συνυπολογίστε και το ότι 1 στους 4 γονείς είναι πλέον άνεργος. Αναρωτηθείτε γιατί την ίδια ώρα με όλα αυτά έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε "ανθρωπιστές" στέλνοντας αεροπλάνα και βαπόρια στην εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά του Καντάφι. Αναρωτηθείτε γιατί την ίδια ώρα τα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και του Υπουργού Επικρατείας χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του 2011 με 5 εκατομμύρια ευρώ. Αναρωτηθείτε γιατί η Βουλή χρηματοδοτείται με 200 εκατομμύρια ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό και η Προεδρία της Δημοκρατίας με άλλα 5. Αναρωτηθείτε γιατί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ χρωστούν 250 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες. Αναρωτηθείτε γιατί το ελληνικό δημόσιο από το 2008 έχει εγγυηθεί για τις ελληνικές τράπεζες δάνεια από την ΕΚΤ ύψους 97 δις -όσα και η Ιρλανδία δηλαδή, της οποίας το τραπεζικό σύστημα, αντίθετα με το ελληνικό, έπασχε.
Για τους παραπάνω λόγους, καλούμε όλους τους φοιτητές -Νομικής και μη- να απαιτήσουν όλα τα συγγράμματα που δικαιούνται με σειρά ειρηνικών διαμαρτυριών σε κάθε είδους υπεύθυνο. Πρώτη μας στάση αύριο 11 Απριλίου ώρα 12 στην Γραμματεία της Νομικής Αθηνών (Ακαδημίας 45).

http://foititikospalmossxoles.blogspot.com

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+