Πιέσεις προς τους οφειλέτες του ΙΚΑ ώστε να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση

Στις 14 Μαρτίου, δηλαδή λίγες μέρες πριν το σχέδιο νόμου για το ΣΕΠΕ τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, με εγκύκλιό του ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αφού διαπιστώνει πως δεν έχουν ληφθεί σε ικανοποιητικό επίπεδο τα προβλεπόμενα, ζητεί από τις υπηρεσίες του...
Ιδρύματος, να εφαρμόσουν τα αναγκαστικά και άλλα μέτρα είσπραξης των οφειλών, σε βάρος των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης οφειλών του νόμου (3863/2010), ή αντίστοιχων προηγούμενων ρυθμίσεων.

Με τις νέες ρυθμίσεις, προβλέπεται η δυνατότητα κεφαλαιοποίησης των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία μετά από υποβολή της σχετικής αίτησης και η υπαγωγή σε καθεστώς προσωρινού διακανονισμού με ταυτόχρονη αναστολή μέχρι 31/12/2012, όλων των αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης, για τους εργοδότες - οφειλέτες που θα υπαχθούν στις διατάξεις του νέου νόμου. Στις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στη ρύθμιση θα χορηγείται και αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας.

Η αναστολή ισχύει υπό τον όρο ότι οι επιχειρήσεις θα καταβάλλουν κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2011 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2013 εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές τους εισφορές.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, ζητά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Υποκαταστημάτων και των Ταμείων Είσπραξης Εσόδων Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ., να προβούν κατά σειρά προτεραιότητας, μέχρι την ψήφιση της σχετικής διάταξης και τη δημοσίευσή της σε ΦΕΚ, στη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης σε βάρος των οφειλετών που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης ακόμη και στις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για την υπαγωγή τους σε καθεστώς ρύθμισης χωρίς όμως να έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Η εγκύκλιος αποτελεί μέσο πίεσης, κυρίως προς τους μεγαλοοφειλέτες ώστε να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες και να ωφεληθούν από τα ευεργετήματα του νέου νόμου

Διευκρινίζεται άλλωστε, ότι μετά την έναρξη υποβολής των αιτήσεων, για υπαγωγή σε προσωρινό διακανονισμό, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος, θα πρέπει να προβούν σε :

- Ανάκληση παραγγελιών κατάσχεσης κατόπιν συνεννόησης με τους δικαστικούς επιμελητές.
- Αναστολή εκτέλεσης όλων των περιλήψεων εγγραφών υποθηκών.
- Επιστροφή μη επιδοθέντων κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων.
- Αναστολή εκδοθέντων προγραμμάτων πλειστηριασμού.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+