«Δυσάρεστη έκπληξη» για το Μαξίµου η παρέµβαση Σηµίτη

Άσχημη έκπληξη έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό επιτελείο η τοποθέτηση του Κώστα Σηµίτη στο «Βήµα της Κυριακής», κάνοντας λόγω για μια γρήγορη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το ταχύτερο δυνατόν, σε συνεννόηση ασφαλώς με τους Ευρωπαίους εταίρους της», είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού, μια δήλωση που «άναψε φωτιές» στην κυβέρνηση.
Η συγκεκριμένη δήλωση έγινε μόλις δύο μέρες μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, περί «αναδιάρθρωσης της χώρας και όχι του χρέους» και όπως είναι φυσικό προκάλεσε αναστάτωση στο κυβερνητικό σχήμα.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να µετάσχει στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, εμφανίστηκε ενοχλημένος από την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «η δηµόσια συζήτηση για το θέµα αυτό δεν βοηθά τη χώρα».
Γεγονός είναι πως η τοποθέτηση Σημίτη ενισχύει τη αρθρογραφία του διεθνούς Τύπου, αλλά και τις εκτιµήσεις αναλυτών, και ξένων ειδικών, πως η άμεση αναδιάρθρωση του χρέους αποτελεί την μόνη λύση για την Ελλάδα.
Η παρέμβαση εν τω μεταξύ του Κ. Σημίτη δεν αιφνιδίασε μόνο το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και κυβερνητικούς βουλευτές, που συχνά επικοινωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις με τον πρώην πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές κράτησαν αποστάσεις από την τοποθέτηση του και υπογράμμιζαν ότι η πρέπει η συγκεκριμένη κουβέντα να σταματήσει και να επανέλθει γοργά η κυβέρνηση και τα στελέχη στην καθαρή διατύπωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Υπέρ της αναδιάρθρωσης, εκτός από τη Βάσω Παπανδρέου που ξεκίνησε τη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα, τάχθηκε διά της ομιλίας του στην ΚΟ ο βουλευτής Εκτορας Νασιώκας, ένας από τους προσκεκλημένους προ εβδομάδας στα Τρίκαλα της βουλευτού Σούλας Μερεντίτη, εκεί που ο κ. Σημίτης ανέλυσε τις απόψεις του γενικότερα για την οικονομική κατάσταση και τις συζήτησε με τους παρευρισκομένους.
«Η γραμμή της κυβέρνησης είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να πετύχουμε πολύ γρήγορα μια παραγωγική αναδιάρθρωση. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι έχουμε την ικανότητα να το κάνουμε αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας όμως «προσωπικά δεν με τρομάζει η συζήτηση». «Με τον όρο αναδιάρθρωση εννοούνται πολλά πράγματα και πρέπει κανείς να τα εξειδικεύει», ανέφερε σε δήλωσή του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης.
Πάντως δεν είναι λίγα τα κυβερνητικά στελέχη που δήλωναν πως, αν κάποιος θέλει να βοηθήσει στη δύσκολη φάση που διέρχεται η χώρα, µπορεί να το κάνει µε πολλούς τρόπους. Από το να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες διεθνώς µε την όποια παρεµβατική δυνατότητα έχει, µέχρι το να διατυπώσει τις απόψεις του στην κυβέρνηση είτε µε απευθείας επαφή στο ανώτερο δυνατό επίπεδο είτε ακόµη και γραπτώς.
Πρέπει να σημειώσουμε πως οι συγκεκριμένες απόψεις του κ. Σημίτη περί αναδιάρθρωσης δεν είναι καινούργιες, ο κ. Σημίτης συχνά πυκνά τις εξέφραζε σε συνοµιλητές του.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν πρόκειται για μία προσπάθεια του πρωην πρωθυπουργού να έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση, αλλά πως απλά εκφράζει και δημοσίως την άποψη του για το συγκεκριμένο θέμα.

Οι δηλώσεις που άναψαν τις «φωτιές»
«Η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους το ταχύτερο δυνατόν, σε συνεννόηση ασφαλώς με τους Ευρωπαίους εταίρους της», είναι μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού χθες στο «Βήμα». Ο κ. Σημίτης εκτιμά ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα απελευθερώσει δυνάμεις κι ότι «μια καλά προετοιμασμένη αναδιάρθρωση μπορεί να αποδειχθεί καταλυτική, ώστε τα επόμενα 15-20 χρόνια να είναι μια περίοδος στην οποία θα ξαναχτίσουμε με αισιοδοξία μια σταθερή οικονομία και θα επανενταχθούμε στην ευρωπαϊκή εξέλιξη».
Για το ενδεχόμενο τραπεζικών κλυδωνισμών εκφράζει την άποψη ότι «από την αναδιάρθρωση δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις», ενώ απευθυνόμενος ουσιαστικά στην κυβέρνηση επιμένει: «Ακόμη κι αν η Ελλάδα υποστεί μια 20ετή δοκιμασία σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την αναδιάρθρωση, τίποτε δεν εγγυάται ότι θα επιτύχει την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, αφού είναι επιπόλαιο να ελπίζουμε ότι τα επόμενα 20 χρόνια δεν θα προκύψουν οικονομικές αναταραχές, νομισματικές κρίσεις, ανατιμήσεις του πετρελαίου».
Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση διά κορυφαίων πολιτικών χθες και το ΔΝΤ διαψεύδουν κατηγορηματικά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης και τονίζουν την ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+