Η κρίση στην Πορτογαλία ορίζει την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Βασικό θέμα συζήτησης στην Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου εκτός από το «Σύμφωνο του Ευρώ» το οποίο αναμένεται να επικυρωθεί με βάση τις αποφάσεις της άτυπης Συνόδου στις 11 Μαρτίου, θα είναι και ο τρόπος ενίσχυσης της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του EFSF σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου...

 συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ. Επίσης η σημερινή ψηφοφορία στην Πορτογαλία για το νέο πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Σόκρατες και οι εξελίξεις που μπορεί να φέρουν με το ένα πόδι την Πορτογαλία εντός του Μηχανισμού Στήριξης, θα βρίσκονται στο επίκεντρο της Συνόδου.

Όπως αναφέρει το Reuters τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης θα αποφασίσουν έως τα τέλη Ιουνίου και όχι στη σύνοδο κορυφής αυτής της εβδομάδας, για τον τρόπο ενίσχυσης της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του EFSF. Θα υπάρξει μια κατά αρχήν συμφωνία για χρήση εγγυήσεων για την αύξηση της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δις από τα 250 δις ευρώ που είναι σήμερα, αλλά η όποια απόφαση θα ληφθεί αργότερα φέτος, μαζί με το μόνιμο ταμείο, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

"Η προπαρασκευή της συνθήκης του ESM και οι τροποποιήσεις της συμφωνίας του EFSF, για να διασφαλιστεί η πραγματική δανειοδοτική δυνατότητα των 440 δις ευρώ, θα οριστικοποιηθούν προκειμένου να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες στα κράτη-μέλη, για την ταυτόχρονη υπογραφή και των δύο συμφωνιών πριν το τέλος του Ιουνίου του 2011" αναφέρει το προσχέδιο του κείμενο.

Υπενθυμίζεται ότι στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την δομή του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης (ESM) για το 2013 και μετά.

Στην Σύνοδο Κορυφής τα βλέμματα αναμένεται να τραβήξουν οι Πορτογαλία και η Ιρλανδία. Η μεν Ιρλανδία για το αίτημα για επιμήκυνση του δανείου από τον EFSF και για την μείωση των επιτοκίων. Η δε Πορτογαλία για την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει για το νομοσχέδιο νέας λιτότητας που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση μειοψηφίας του Ζόζε Σόκρατες και το οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πλειοψηφούν στην Βουλή έχουν πει ότι δεν θα ψηφίσουν.

Ο Σόκρατες έχει προειδοποιήσει ότι εάν καταψηφιστούν τα μέτρα θα παραιτηθεί. Αυτό θα καθιστούσε αναγκαία την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό οικονομικής διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ, κάτι που ο ίδιος απεύχεται, είπε ο Σόκρατες.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάσσεται κατά των μέτρων που προβλέπουν περικοπές δημοσίων δαπανών και συντάξεων. Οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είχε στηρίξει τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας, μιλούν τώρα για πρόωρες εκλογές.

"Εάν επιβεβαιωθεί (στην ψηφοφορία) η στάση (των κομμάτων της αντιπολίτευσης) που τώρα μοιάζει ανυποχώρητη, τότε, ναι, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί", δήλωσε αργά χτες το βράδυ σε δημοσιογράφους ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος Francisco Assis.

"Ο πρωθυπουργός δεν θέλει να παραιτηθεί αλλά δεν μπορεί να κυβερνήσει αντίθετα με τις πεποιθήσεις του", συμπλήρωσε ο Assis, κατηγορώντας τους Σοσιαλδημοκράτες ότι "προκαλούν πολιτική κρίση στη χειρότερη στιγμή", παρά τη διαλλακτική στάση της κυβέρνησης.

Οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έχουν 97 έδρες στη βουλή σε σύνολο 230 και δεν έχουν συμμάχους πάνω στους οποίους θα μπορούσαν να στηριχτούν. Τα μέτρα χρειάζονται 116 ψήφους για να περάσουν. Η ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 ώρα Ελλάδος.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ πορτογαλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε την Τετάρτη κατά 13 μονάδες βάσης στις 443 μβ, με την απόδοση του δεκαετούς πορτογαλικού ομολόγου να κυμαίνεται στα 7,68%.

Πηγή: newscode.gr

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+