9.700 «μονομάχοι» φέτος για τις Παγκύπριες Εξετάσεις

Σε λιγότερο από ένα μήνα ανοίγει η αυλαία των Παγκύπριων Εξετάσεων για το 2011, στις οποίες θα παρακαθίσουν συνολικά 9.699 υποψήφιοι, τελειόφοιτοι μαθητές αλλά και..
απόφοιτοι εκ των οποίων 3.101 έχουν σκοπό μόνο το να πάρουν απολυτήριο από τη Μέση Εκπαίδευση και 6.593 να διεκδικήσουν μια θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας.
Ο αριθμός των μαθητών είναι αυξημένος σε σύγκριση με πέρσι που συμμετείχαν στις  Παγκύπριες Εξετάσεις του 2010 συνολικά 9.067 υποψήφιοι από τους οποίους τότε οι 2.877 ενδιαφέρονταν μόνο για απόλυση και 6.190 για πρόσβαση στα Πανεπιστήμια Κύπρου κι Ελλάδας.
Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία των περσινών εξετάσεων, όπως αυτά έχουν περιληφθεί στην ετήσια έκθεση του Υπουργείου Παιδείας για το 2010, κατά την πρώτη κατανομή θέσεων διατέθηκαν συνολικά 2.243 θέσεις από τις οποίες οι 1.399 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, οι 700 στο ΤΕΠΑΚ, οι 90 στο Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου, οι 52 στις Στρατιωτικές Σχολές της Ελλάδας και δύο θέσεις στις Δραματικές Σχολές της Ελλάδας.
Επιπρόσθετα, το 2010 δόθηκαν για τελειόφοιτους και απόφοιτους Τεχνικών Σχολών και Εσπερινών Σχολείων ως υπεράριθμες θέσεις, 34 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, 47 στο ΤΕΠΑΚ, 11 στο ΑΞΙΚ και τρεις για Στρατιωτικές Σχολές.
Όσον αφορά στις θέσεις που παραχωρήθηκαν πέρσι στην κατηγορία, στην οποία συμμετέχουν μαζί με τους υπόλοιπους κοινοτικούς και οι Κύπριοι υποψήφιοι, από την Ελλάδα, ήταν περισσότερες από τον αριθμό των υποψηφίων.
Συγκεκριμένα, το 2010 για την κατηγορία του 8% (στην οποία συμμετέχουν και οι Κύπριοι), αντιστοιχούσαν 6.763 θέσεις εκ των οποίων οι 3.210 σε ΑΕΙ, οι 3.503 σε ΤΕΙ και οι 50 σε Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ο συνολικός αριθμός των θέσεων που θα παραχωρηθεί φέτος από την Ελλάδα για τη συγκεκριμένη κατηγορία, αφού ως γνωστόν, το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να επέλθουν στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Αρχή και φέτος με Νέα Ελληνικά
Όσον αφορά τώρα στις φετινές Παγκύπριες Εξετάσεις, οι οποίες αρχίζουν στις 20 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 9 Ιουνίου, η αυλαία ανοίγει ξανά με το μάθημα των Νέων Ελληνικών.
Μάθημα, στο οποίο παρακάθονται όλοι οι υποψήφιοι (εκτός μικρού αριθμού που ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για Δραματικές Σχολές).
Σχετικά με τα υπόλοιπα δημοφιλή σε αριθμό συμμετοχής μαθήματα, τα Μαθηματικά κοινού κορμού (5.318 υποψήφιοι) θα εξεταστούν στις 30 Μαΐου και τα Μαθηματικά κατεύθυνσης (3.359 υποψήφιοι) στις 31 Μαΐου.

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+