Παγκόσμια ημέρα υγείας 7/4/11

Έρευνα για το κάπνισμα πραγματοποίησε η μη κερδοσκοπική οργάνωση Nosmoke.gr ανάμεσα σε 220 φοιτητές από 4 πανεπιστήμια της χώρας.

Τα κύρια ευρήματα ήταν:
1) Αποδοχή της απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, κλπ.)
Η πλειοψηφία των μη-καπνιστών (68.6%) δήλωσε ότι προτιμά να επισκέπτεται χώρους που απαγορεύεται εντελώς το κάπνισμα, ενώ 26.9% δήλωσε ότι δεν τους πειράζει να καπνίζουν στους χώρους που συχνάζουν. Αντίστοιχα, το ποσοστό των καπνιστών με προτίμηση σε χώρους που απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα ήταν 17.2%, ενώ 48.4% δεν θα επισκέπτονταν χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.
Επίσης, περίπου 8 στους 10 μη-καπνιστές και 1 στους 4 καπνιστές έχουν αναγκαστεί ή θελήσει να απομακρυνθούν από το τραπέζι τους εξαιτίας του καπνού που προερχόταν από άτομα που κάπνιζαν.

2) Ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα
Σε αντίθεση με τους μη-καπνιστές, οι καπνιστές πιστεύουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος ΔΕΝ θα προστατέψει α) την υγεία των εργαζομένων σε χώρους εστίασης και διασκέδασης από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, β) τα νέα παιδιά από το ξεκίνημα του καπνίσματος!!!
Ακόμη, οι καπνιστές διέφεραν σημαντικά από τους μη-καπνιστές σε σχέση με τον αντιλαμβανόμενο κίνδυνο από την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Συγκεκριμένα, οι καπνιστές εμφανίζονται δύσπιστοι και δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι το παθητικό κάπνισμα βλάπτει την υγεία και ότι μπορεί να προκαλέσει θανατηφόρες παθήσεις όπως καρδιοπάθειες και καρκίνος του πνεύμονα.

Τόσο οι καπνιστές όσο και οι μη-καπνιστές φαίνεται να αγνοούν σημαντικά δεδομένα για το παθητικό κάπνισμα. Συγκεκριμένα, περίπου 1 στους 4 καπνιστές και μη-καπνιστές δεν είναι βέβαιος/η αν τα τοξικά υπολείμματα από τον καπνό του τσιγάρου παραμένουν σε κλειστούς χώρους ακόμη και αν υπάρχει καλός εξαερισμός! Πιο σημαντικά, 48.4% των μη-καπνιστών και 72% των καπνιστών αγνοούν ή δεν πιστεύουν ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος!

3) Απαγόρευση του καπνίσματος και (μη) αξιοπιστία των πολιτικών
Ένα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι η πλειοψηφία των μη-καπνιστών (72%) και σχεδόν οι μισοί καπνιστές (45.1%) πιστεύουν ότι η πλημμελής ή η μη-εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος θα συμβάλλει στην ανομία και θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αξιοπιστία της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος.
Επίσης, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό (περίπου 1 στους 10) καπνιστών και μη-καπνιστών πιστεύει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σωστά σχεδιασμένο πρόγραμμα για τον περιορισμό του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους.
Περισσότεροι από 80% καπνιστές και μη-καπνιστές πιστεύουν ότι κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τους καπνιστές και τα συνδικάτα και τις ενώσεις των καταστηματαρχών για να άρει την απαγόρευση του καπνίσματος. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το εύρημα σχετικά με τις σχέσεις κράτους και καπνοβιομηχανίας: τόσο οι καπνιστές (79.7%) όσο και οι μη-καπνιστές (78.8%) πιστεύουν στην πλειοψηφία τους ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης είναι προϊόν πίεσης από τις καπνοβιομηχανίες.

4) Γενικότερη παραπληροφόρηση
Ένα ακόμα στοιχείο χαρακτηριστικό της γενικότερης παραπληροφόρησης είναι ότι η πλειοψηφία των καπνιστών (60.9%) πιστεύει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος θα μειώσει σημαντικά τα έσοδα των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης (*ΥΓ). Το αντίστοιχο ποσοστό των μη-καπνιστών με αυτή την άποψη είναι 25.2%.

Ο πρόεδρος του Nosmoke.gr κ. Αλέξανδρος Φωτεινός δήλωσε:
«Οι φοιτητές, ανεξάρτητα αν καπνίζουν ή όχι, δείχνουν να υποστηρίζουν την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, αλλά παράλληλα εμφανίζονται να έχουν ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τις βλαπτικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος. Έκδηλη είναι επίσης η δυσπιστία τους ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, αλλά και την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος γενικότερα. Το Nosmoke.gr θα συνεχίσει αμείωτο τον αγώνα του για την εφαρμογή του νόμου, καθώς και για τη γενικότερη πρόληψη και μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Καλούμε όλους τους πολίτες, καπνιστές και μη, να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε το αυτονόητο: Την προστασία της δημόσιας υγείας! Οι ενδιαφερόμενοι ας επικοινωνήσουν μέσω της ιστοσελίδας μας: www.nosmoke.gr».

"ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΚΑΠΝΟ"... ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
Για ποιόν τελικά και γιατί είναι απόλυτη ανάγκη να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος στους κλειστούς δημόσιους χώρους; Για χάρη κάποιων «υστερικών αντικαπνιστών που θέλουν να εκδικηθούν τους καπνιστές»;
Όχι!
Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί για σένα και για μένα, για ανθρώπους που ζουν δίπλα σου και ίσως δεν τους γνωρίζεις.

Για το Θωμά, που παλεύει ...να κόψει το κάπνισμα αλλά όπου και να πάει υπάρχουν καπνιστές και καπνός που ακυρώνουν την προσπάθειά του ξανά και ξανά. Ακόμα κι οι φίλοι του τον περιγελούν λέγοντάς του «Σιγά μην καταφέρεις να το κόψεις…»

Για τη Χρύσα, που είχε την «ατυχία» να είναι έγκυος μέσα στο χειμώνα κι αν τολμήσει να πάει για καφέ ή φαγητό σε κλειστό χώρο και ζητήσει να μην καπνίζουν κοντά της, γίνεται δέκτης αποδοκιμαστικών σχολίων.
«Κι εσύ έγκυος γυναίκα τι δουλειά έχεις εδώ μέσα; Να μείνεις σπίτι σου!»

Για τον κύριο Τάκη, που μετά από σοβαρή περιπέτεια υγείας ο γιατρός του απαγόρευσε να καπνίζει ή να βρίσκεται σε μέρη με καπνό. Και πού να πάει; Μια ζωή έβγαινε, έβλεπε φίλους, καθόταν να πιει ένα καφεδάκι μαζί τους. Στο καφενείο όμως τωρα δυσφορεί και οι υπόλοιποι θαμώνες αντιδρούν με ειρωνεία στα παράπονά του. «Άσε μας Τάκη κι εσύ κι ο γιατρός σου, αφού κι ο ίδιος καπνίζει, ανοησίες λέει!»

Για τη Νάντια, που δουλεύει σε ένα γραφείο όπου όλοι οι συνάδελφοι της καπνίζουν κι εκείνη φεύγει κάθε μέρα άρρωστη από εκεί. Μάταια προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση με ευγένεια κι όταν ζήτησε να ανοίγουν έστω τα παράθυρα να αερίζεται ο χώρος, εκείνοι παραπονέθηκαν για το κρύο. Τώρα τελευταία της λένε «Εδώ μας μειώνουν μισθούς, απειλούνται οι θέσεις μας κι εσύ ακόμα για το τσιγάρο γκρινιάζεις;»

Για το Γιάννη, το σερβιτόρο σε καφετέρια της πλατείας που συχνά δεν μπορεί να πάρει ανάσα από τον καπνό. Στο παρελθόν είχε αντισταθεί σε πιέσεις φίλων, δεν κάπνισε ούτε στο στρατό, ούτε όταν πέρασε δυσκολίες, όμως είχε φτάσει τώρα να καπνίζει τσιγάρα άλλων με το έτσι θέλω. Το αφεντικό του ανένδοτο για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, του είπε «Αν δε σου αρέσει εδώ που δουλεύεις, άνοιξε την πόρτα και φύγε! Δεν είμαστε καλά που θα εφαρμόσω φασιστικό νόμο στο μαγαζί μου…»

Για τη Βασιλική, που καιρό τώρα έπαψε να απολαμβάνει τις εξόδους με την παρέα της. Από όπου και να πάνε φεύγει με δακρυσμένα μάτια, πονοκέφαλο, ξερόβηχα και μια απαίσια μυρωδιά τσιγαρίλας να την τυλίγει από την κορφή ως τα νύχια που δεν βλέπει την ώρα να ξεφορτωθεί. Τη θυσία που κάνει να ακολουθεί την παρέα σε μέρη γεμάτα καπνό, κανείς φίλος της δε φαίνεται να την αναγνωρίζει, ίσα ίσα που της λένε «Τι είναι λίγος καπνός μπροστά στα καυσαέρια που αναπνέεις όλη μέρα; Μη γίνεσαι υπερβολική!»

Για την Ελένη και το Νίκο, παιδιά που ακολουθούν τους γονείς τους σε «οικογενειακή» ταβέρνα αλλά κάθε φορά με το φαγητό τους σερβίρεται και μια γενναία μερίδα καπνού που κάποιες φορές κάνει τα μάτια τους να θαμπώνουν και να δακρύζουν και το λαιμό να πονάει. Η μητέρα τους διαμαρτύρεται, ο καταστηματάρχης αντί για συγγνώμη, επιτίθεται. «Και τι θέλετε να κάνω κυρία μου, δεν μπορώ να ρισκάρω να χάσω τους καπνιστές πελάτες μου!»

Όλους αυτούς τους ανθρώπους, εσείς που είστε υπεύθυνοι για την εφαρμογή του νόμου, πόσο ακόμα θα τους αφήνετε απροστάτευτους;;
(*ΥΓ)
ΠΕΡΙ «ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ» ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

Ακούγεται ξανά και ξανά η κινδυνολογία ότι «θα πέσει ο τζίρος των καταστημάτων ψυχαγωγίας» κι αυτό έχει περάσει και στον κόσμο. Πρόκειται φυσικά για εικασίες ανυπόστατες. Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. (http://www.nosmoke.gr/smokingandconsequences/articlesaboutsmoking/233-oikonomikes-epiptoseis.html).

Θέτουμε το εξής ερώτημα: Μόλις η Πολιτεία εφαρμόσει επιτέλους την καθολική απαγόρευση που ψήφισε σύσσωμη Βουλή των Ελλήνων στις 3/8/2010, που θα πάει ο κόσμος; Μήπως θα κλειστεί στα σπίτια του; Αποκλείεται! Απλά, θα γίνει αυτό που έχει γίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες: Μετά από ένα σύντομο διάστημα προσαρμογής, όλοι θα συνεχίσουν να επισκέπτονται τους αγαπημένους τους χώρους ψυχαγωγίας και όταν θέλουν να καπνίσουν, θα περπατούν μερικά μέτρα, θα βγαίνουν έξω απ’ το μαγαζί, θα καπνίζουν και θα ξαναμπαίνουν μέσα.

Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι το 60% των ενήλικων Ελλήνων ΔΕΝ ΚΑΠΝΙΖΕΙ!!! Τεράστια αγοραστική δύναμη και νέοι δυνητικοί πελάτες για τους χώρους ψυχαγωγίας με την καθαρή ατμόσφαιρα.

Κι ας λάβουμε υπ' όψη μας ότι στους χώρους ψυχαγωγίας ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ασκώντας με τις σημερινές συνθήκες (χώροι γεμάτοι καπνό) ένα επάγγελμα τόσο ανθυγιεινό, όσο και του ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΥ πριν από 200 χρόνια!!!

Οι επιχειρηματίες, αντί να φοβούνται τα αποτελέσματα ενός νόμου που είναι από τους καλύτερους που έχει ψηφίσει η Βουλή τα τελευταία χρόνια και που το 80% των Ελλήνων τον υποστηρίζει, (http://www.nosmoke.gr/smokingandconsequences/articlesaboutsmoking/125-researchforsmoking.html) θα έπρατταν σοφότερα να διοχετεύσουν την ενεργητικότητά και τη μαχητικότητα τους στο να κερδίσουν με την αξία τους καινούρια πελατεία, που τόσα χρόνια χάνουν εξαιτίας του καπνού. Παράλληλα θα ήταν επίσης σοφό τα συλλογικά τους όργανα να προτρέψουν όλα τα μέλη τους να εφαρμόσουν πιστά το νόμο, γιατί τότε και μόνο τότε θα εκλείψει το φαινόμενο του ΑΘΕΜΙΤΟΥ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ, που μόνοι τους έχουν πυροδοτήσει με τη μέχρι σήμερα στάση τους.

Η ΥΓΕΙΑ και η ΖΩΗ δε μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά με κανενός είδους κέρδος. Αλλά αν τελικά πρέπει οπωσδήποτε να μιλήσουμε για κέρδη και ζημιές, ας αναλογιστούμε πρώτα τα 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ το χρόνο που ζημιώνεται το Ελληνικό κράτος (τα ασφαλιστικά ταμεία) εξαιτίας του καπνίσματος και τα οποία χρήματα τα πληρώνουμε ΕΜΕΙΣ, οι φορολογούμενοι!!!

http://www.nosmoke.gr/

Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

+